Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 12 septembrie 2014

conducta_gaze.jpg

Rusia reduce livrările de gaze către România cu 5% timp de trei zile

Rusia reduce livrările de gaze către România cu 5% față de ceea ce era planificat, după ce zilele trecute a luat aceeași măsură față de Polonia, Slovacia și Austria. Pe de altă parte astăzi au intrat în vigoare noile sancţiuni economice impuse Moscovei de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Bruxelles pune pe lista neagră şase mari companii din domeniul apărării şi energiei, precum şi 24 de personalităţi, între care oligarhi ruşi şi lideri separatişti ucraineni.

sumarul emisiunii 40 de minute

Verdict final în cazul lui Oscar Pistorius. Atletul paralimpic a fost găsit vinovat de ucidere din culpă. Pisotrius este acuzat de uciderea iubitei sale, anul trecut. Justitia sud-africană prevede între 7 și 15 ani de închisoare pentru această faptă. Sentința va fi anunțată pe 13 octombrie.

Discutăm și despre controversata ordonanță a guvernului care a decis, în premieră în ultimii 20 de ani, că universitățile pot organiza colegii la care să primească absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat. Cât de eficientă ar fi funcționarea unei școli postliceale în interiorul unei instituții de învățământ superior am discutat cu rectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Vasile Ișan.

Autorităţile americane au ameninţat Yahoo! cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi pentru a constrânge compania să ofere datele utilizatorilor săi în numele securităţii naţionale. Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții firmei și vizează perioada 2007-2008. Potrivit dezvăluirilor făcute de fostul spion american Edward Snowden, Facebook, Google, Microsoft, Apple si Skype au oferit acces direct la serverele lor administrației, deși nu recunosc acest lucru.