Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 10 octombrie 2014

malala.jpg

Malala, câștigătoarea Nobelului pentru pace

Premiul Nobel pentru Pace  a fost atribuit  tinerei pakistaneze Malala Yousafzai şi indianului Kailash Satyarthi, pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor.  Malala  este o militantă pentru dreptul femeilor la educaţie şi a devenit un simbol mondial al luptei împotriva extremismului după ce a supravieţuit unui atac al talibanilor.

sumarul emisiunii 40 de minute

Marina americană a preluat oficial astăzi comanda bazei militare de la Deveselu, care găzduiește sistemul de apărare antirachetă. Unitatea va deveni functională până la sfârșitul anului 2015. Cea de-a doua bază, din Polonia, este programată să devină operațională până în 2018.

România a alocat Republicii Moldova, începând cu vara anului trecut, fonduri totale de aproximativ 40 milioane euro, o cifră fără precedent în relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti. Anunțul vine de la premierul moldovean, Iurie Leancă pe fondul vizitei pe care o face astăzi la Chișinău dar și în câteva zone din sudul Republicii Moldova, premierul Victor Ponta.   

Iar noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale și-a început astăzi mandatul de cinci ani.  Principalul obiectiv al noii echipe îl reprezintă  trecerea României la euro. Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca termen-ţintă pentru aderarea la moneda unică.