Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O misiune a FMI şi CE se află la Bucureşti

La câteva zile de la eşuarea privatizării CFR Marfă, misiunea FMI şi a Comisiei Europene a revenit astăzi la Bucureşti pentru o primă evaluare a noului acord aprobat în septembrie. Principalele discuţii se vor axa pe execuţia bugetară, măsurile fiscale şi bugetul  pe anul viitor.

Subiectele emisiunii 40 de minute

După trei ani de blocaj Uniunea Europeană a decis astăzi să deschidă un nou capitol de negociere cu Turcia.  Oficial candidată la aderare din 1999, Ankara nu a reuşit să avanseze în acest proces: Parisul şi Berlinul au mari rezerve faţă de intrarea unei ţări musulmane în Uniune în timp ce partea de nord a Ciprului continuă să fie ocupată de trupele turce.  

Programul interceptărilor ilegale ale americanilor este pus de Franţa pe agenda summit-ului Uniunii Europene de joi şi vineri. Autorităţile de la Paris încearcă să ia măsuri pe plan european. Președintele François Hollande va cere Europei să se doteze cu un regulament de protecție a datelor personale.

Sindicatele  italiene cheamă din nou la grevă, la jumătatea lunii noiembrie. Între timp, chiar astăzi Senatul de la Roma adoptă măsurile de austeritate. Italia încearcă de doi ani să iasă din recesiunea care a condus la creşterea şomajului, în special în rândul tinerilor.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru negocierile de pace cu opoziţia siriană. Între timp anunţul liderului de la Damasc privind candidatura pentru un nou mandat de presedinte, nu e pe placul Statelor Unite. 

Emisiunea 40 de minute din 22 octombrie 2013