Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 20 octombrie 2014

hrebenciuc.jpg

Încă un dosar penal pe numele vicepreședintelui PSD, Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc și Dan Șova sunt urmăriți penal pentru trafic de influență. La solicitarea vicepreședintelui PSD, Șova ar fi acceptat să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, în dosarul transferurilor ilegale de păduri. În schimb, Hrebenciuc ar fi promis că-l ajută pe Șova să obțină șefia PSD.

sumarul emisiunii 40 de minute

Tensiune maximă în relația dintre Washington și Budapesta după ce Guvernul Statelor Unite a impus unor oficiali unguri, pe care-i acuză de corupție, interdicţia de a intra pe teritoriul american. Potrivit presei maghiare, tensiunile bilaterale au izbucnit în contextul în care autorităţile ungare anchetează presupuse fraude fiscale comise de companii şi organizaţii americane.

Turcia facilitează tranzitul combatanţilor kurzi spre oraşul sirian Kobane, asediat de grupul Statul Islamic.  În pofida presiunilor Statelor Unite, guvernul islamisto-conservator de la Ankara a refuzat până acum să intervină militar pentru a ajuta forţele kurde care luptă împotriva organizației teroriste.

Premierul britanic David Cameron plănuieşte să anunţe măsuri de limitare a numărului de persoane cu nivel redus de calificare care pot lucra în regatul unit. De la Bruxelles, președintele Comisiei Europene avertizează Londra că o asemenea măsură ar fi ilegală.

Germania sprijină Franța în fața Comisiei Europene. Parisul a prezentat un buget care nu respectă angajamentele sale pe plan european, în condiţiile în care Bruxelles-ul i-a acordat deja o păsuire de doi ani. La sfârșitul acestei săptămâni, în Consiliu European va fi luată în discuție situația Parisului.