Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 23 octombrie 2014

consiliu_european.jpg

Consiliul European de la Bruxelles are ca principală temă de discuție securitatea energetică

 Astăzi începe Consiliului European pe teme legate de strategia de securitate energetică, schimbările climatice - perspectiva 2021-2030, măsuri şi acţiuni ale Uniunii Europene legate de epidemia de Ebola. De asemenea, la această reuniune va fi adoptată decizia cu privire la validarea noii Comisii Europene, după ce aceasta a primit votul Parlamentului European. Intrăm imediat în dialog cu Mihaela Gherghișan de la Bruxelles care ne va da detalii.

sumarul emisiunii 40 de minute

Președintele Traian Băsescu a declarat astăzi că mandatul său se termină pe 21 decembrie, la miezul nopții și că nu poate, din punct de vedere constituțional să mai rămână în funcție nici măcar o oră. Cu această declarație, făcută înaintea plecării la Consiliul European de la Bruxelles, șeful statului spune că vrea să dezmintă discuțiile din spațiul public cum că și-ar dori o astfel de situație.

Autorul atacului armat comis ieri în Parlamentul de la Ottawa a fost identificat. Atacatorul se numește Michael Zehaf-Bibeau, un canadian în vârstă de 32 de ani, considerat de serviciile de informaţii drept "călător cu grad ridicat de risc" şi căruia recent i-a fost retras paşaportul. Un militar canadian a fost ucis în atentat. Caporalul Nathan Cirillo, în vârstă de 24 de ani, ucis miercuri la Ottawa, era tatăl unui băieţel în vârstă de patru ani şi membru al regimentului de rezervişti Argyll & Sutherland Highlanders din Canada. Bărbatul a fost împuşcat în timp ce se afla în gardă la monumentul eroilor de război din centrul capitalei canadiene şi a decedat ulterior la spital. Militarii care păzesc memorialul fac parte din garda ceremonială și poartă arme fără muniție.

Pe 4 noiembrie încep în Statele Unite așa numitele mid-term elections adică alegerile la jumătate de mandat, în care se reînnoiește toată Camera Reprezentanților și o treime din Senat, plus o mare parte dintre guvernatori. Scrutinul a început deja sub forma votului anticipat. Până la acest punct nu există nicio altă certitudine decât că vor fi cele mai costisitoare alegeri din istorie, cu cheltuieli electorale de aproape patru miliarde de dolari.

 

 

Emisiune realizată de Ioana Silistraru