Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 30 octombrie 2014

ierusalimul_de_est.jpg

Noi tensiuni în Ierusalimul de Est

Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de Israel, este cuprins de tensiuni care au luat amploare în ultima săptămână. Poliţiştii evrei au ucis astăzi un palestinian suspectat că a împuşcat aseară un lider al extremei-drepte. Pe fondul tensiunilor, autorităţile israeliene au decis să închidă Esplanada Moscheilor. Între timp, Suedia devine prima țară din Uniunea Europeană care recunoaște statul Palestina.

sumarul emisiunii 40 de minute

Trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe cea mai cunoscută rețea de socializare, Facebook, Fundația pentru o Societate Deschisă lansează o provocare: chiar dacă nu mergi la urne pe 2 noiembrie, spune totuși trei motive pentru care ar merita să votezi. Despre efectele acestei campanii discutăm în 40 de minute.

Institutul pentru Politici Publice lansează o aplicație prin care poate fi semnalată orice ilegalitate produsă la vot. Cu ajutorul telefonului mobil, tabletei sau laptopului, orice cetățean poate surprinde neregulile din timpul votului sau diverse alte incidente.

Și tot în contextul campaniei electorale, personaje publice controversate anunță dezvăluiri de senzație.  Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, încarcerat la Jilava, promite să povestească pe blog toate dedesubturile sistemului de putere din România. Și tot pe blog, brokerul Cristian Sima fugit din țară, a povestit despre  negocierile  purtate cu fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc.

Iar în Franța autoritățile caută o soluție pentru a rentabiliza trenurile de mare viteză. Problema este că nu toate cursele sunt profitabile. Curtea de Conturi a pus în gardǎ Societatea Naţionalǎ a Cǎilor Ferate cerîndu-i sǎ-şi modifice politica şi prioritǎţile.

 

 
Emisiune realizată de Anca Năstase