Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 03 noiembrie

Noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vine cu o serie de noutăți față de programul anterior. Una dintre ele - care va fi pusă în aplicare din 2015 - este plata redistributivă. În noul PNDR, România a venit cu o opțiune care se corelează cu ideea de comasare a terenurilor.

Astfel, fermierii care dețin între 1 și 5 hectare vor primi (în plus față de subvenția clasică) câte 5 euro/ha, iar cei care se află în categoria 5-30 de hectare vor primi 45 de euro în plus. Scopul este stimularea fermierilor de a-și comasa terenurile, indiferent dacă o fac prin intermediul unei cooperative agricole sau individual, ca să-și mărească suprafețele. O altă noutate este legată de măsura de restructurare și îi privește pe micii fermieri. Asta înseamnă cedarea terenului, prin vânzare sau arendare, iar proprietarul va primi 120% față de subvenția pe care o primea în schema de mici fermieri a subvențiilor anterioare. Acest sistem va fi aplicat în special pentru fermierii în vârstă, peste 65 de ani.

Producătorii de carne de porc cer amânarea plăţii TVA

Producătorii de carne de porc solicită autorităţilor amânarea plăţii TVA la carne pentru 6 luni şi reducerea TVA la 9%, întrucât există riscul ca fermierii din acest sector să dea faliment, spune preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alex Jurconi. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanţul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanţul cărnii va fi compensată rapid de scoaterea la suprafaţă a economiei subterane, de creşterea consumului datorită repoziţionării preţurilor la raft, și de scăderea fraudei fiscale în general, consideră reprezentanții producătorilor.

Potrivit fermierilor, în perioada august - octombrie 2014 preţurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%. Deşi crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influenţează în mod indirect piaţa cărnii de porc din România. La sfârşitul lunii septembrie 2014, în Uniunea Europeană se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse şi subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenţionează să activeze măsura stocajului privat.

Din 2 decembrie se plătesc ajutoarele în agricultura eco

Ajutoarele financiare din agricultura ecologică se plătesc începând cu data de 2 decembrie 2014, anunță reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Beneficiarii schemei de minimis pot depune, până pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatațiilor vegetale din sistemul de agricultură ecologică. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploatație, pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 și 5 hectare, inclusiv, și de 845 de lei pe exploatație, pentru exploatațiile cuprinse între 5,1 hectare și 20 de hectare, inclusiv.

Pierdem 15 milioane de euro din Programul Operațional pentru Pescuit?

România riscă să piardă 15 milioane de euro din banii europeni alocați Programului Operațional pentru Pescuit, iar cauza principală o constituie lipsa cofinanțării proiectelor, spune directorul general al Autorității de Management în domeniu din Ministerul Agriculturii. El consideră că principala cauza a dezangajării este creditarea slabă a sectorului, iar în acest sens băncile ar trebui să fie mult mai deschise față de aceste proiecte. Potrivit datelor MADR, până în prezent, din totalul sumelor alocate pentru întreaga perioadă de programare 2007 – 2013, România a reușit să angajeze prin Programul Operațional pentru Pescuit o sumă de 271 milioane de euro și să efectueze plăți în valoare totală eligibilă de 107 milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de aproximativ 41 la sută.

6,51 miliarde de euro pentru proiectele de investiţii şi plăţi directe

Fondurile nerambursabile plătite până în prezent pentru proiectele de investiţii şi plăţi directe au depăşit 6,51 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o absorbţie de aproape 73%, a anunțat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, David Eugen Popescu. ”Suntem de departe cel mai bine plasat program cu finanţarea europeană din România. Din octombrie 2013 şi până în octombrie 2014, am plătit peste un miliard de euro şi intenţionăm ca, în acest ultim trimestru al anului, să plătim alte 900 de milioane de euro, constând în plăţi directe pe suprafaţă şi în plăţi pentru bunăstarea animalelor, dar cu o componentă de 300 de milioane de euro pentru proiectele de investiţii”, a mai spus directorul agenției.

De la demararea PNDR în anul 2008, AFIR a primit şi verificat aproape 150.000 de cereri de finanţare, în valoare de peste 18,8 miliarde de euro. Până în prezent, au fost selectate aproape 96.000 de proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro.

MADR vrea reabilitarea a 35.000 ha de livezi

Ministrul Agriculturii a declarat că prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală se intenționează reabilitarea a cel puțin 35.000 de hectare de livezi. ”Avem alocate prin PNDR 260 de milioane de euro”, spune ministrul Daniel Constantin. ”Intenționăm să reabilităm cel puțin 35.000 de hectare de livezi în perioada 2015-2020, pentru că avem o situație nedorită în Romînia: din 170.000 de hectare de livezi, cam jumătate sunt în declin, îmbătrânite, nu mai produc așa cum ar trebui să producă. Cred că 35.000 de hectare ar însemna o revigorare a ceea ce înseamnă potențialul sectorului pomicol din România. De asemenea, avem o masură dedicată, în cadrul acestui subprogram de pomicultură, părții de procesare - 40 de milioane de euro pentru procesarea separată de celelalte procesări numai în pomicultură”, a declarat ministrul Agriculturii. Daniel Constantin a anunțat că programul de reconversie în pomicultură va începe de anul viitor.

Scade producția națională de vin

Producţia de vin în România a scăzut cu 20 de procente, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, anunță Organizaţia Internaţională a Viţei-de-vie şi Vinului. Chiar și în aceste condiții, România ocupă locul al 12-lea în topul producătorilor la nivel mondial. Vremea nepotrivită a făcut ca anul acesta producția de vin a României să fie de numai 4,1 milioane de hectolitri, cantitate care totuși duce România pe locul 12 în clasamentul mondial. Şi alte ţări din Europa de Est au fost afectate de vremea neprielnică. Astfel, Bulgaria a consemnat o reducere mai mare decât România în ceea ce priveşte producţia de vin, de 30%, la 1,2 milioane de hectolitri, iar Slovacia a înregistrat un declin al producţiei de 16% în acest an faţă de 2013.

Ungaria este singura ţară din regiune a cărei producţie a consemnat un avans uşor, de 3%, la 2,2 milioane de hectolitri în 2014, potrivit comunicatului organizaţiei.

Franţa a redevenit cel mai mare producător de vin la nivel mondial, cu o creştere de 10% a producţiei în acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, după ce a fost devansată de Italia în urmă cu doi ani. Italia şi Spania ocupă locurile 2 şi 3.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Rural pe FACEBOOK!

 
Ascultă Jurnal Rural din 03 noiembrie 2014