Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marţi 12 noiembrie 2013

2013-11-12-foto-paris.jpg

Conferinţă la Paris pe tema şomajului în Europa ( foto: REUTERS/Juan Medina)

Mobilizare generală la Paris în lupta împotriva şomajului. Liderii europeni în frunte cu François Hollande încearcă să găsească soluții de reducere a șomajului în rândul tinerilor. În septembrie, peste 5 milioane şi jumătate de tineri europeni nu aveau un  loc de muncă.

sumarul emisiunii 40 de minute

 

În timp ce profesorii se gândesc la declanşarea unei greve generale din cauza subfinanţării sistemului, studenţii ies în stradă miercuri în Bucureşti şi în centrele universitare din ţară ca să ceară şi ei Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.  

În Bulgaria studenţii continuă protestele cerând demisia guvernului, pe care îl acuză de legături cu oligarhii. Marţi cinci persoane au fost reţinute în apropierea Parlamentului din Sofia. Sute de tineri au încercat să blocheze accesul în clădirea legislativului, în contextul dezbaterilor pe bugetul de anul viitor.

În Filipine a fost decretată stare de calamitate la 4 zile după trecerea taifunului Hayan. Populaţia continuă să ceară disperată hrană, apă şi acces la utilităţi. Disperarea supravieţuitorilor naşte scena greu de imaginat: cadavrele sunt jefuite în timp ce magazine de alimente şi un convoi al Crucii Roşii au fost atacate.

După nenumărate neînţelegeri, statele membre, Comisia şi Parlamentul European au ajuns la un acord privind bugetul comunitar pe 2014. O sumă cu aproape 10% mai mică faţă de bugetul pe acest an, cu totul puţin peste 135 de milioane de euro.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase