Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri 15 noiembrie 2013

vizele-moldovenii.jpg

Comisia Europeană propune eliminarea vizelor pentru basarabeni

Comisia Europeană va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, la summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, la sfârşitul acestei luni.  Anunţul a fost făcut de preşedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă comună de presă susţinută la Bruxelles alături de premierii român şi moldovean.

sumarul emisiunii 40 de minute

Cei 586 de deputaţi şi senatori din actuala legislatură şi-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajaţi la un parlamentar. Pentru toţi aceşti angajaţi suma pe care aleşii o decontează, lunar, de la Cameră şi Senat, depăşeşte trei milioane de lei.

O săptămână de la trecerea taifunului Hayan, operaţiunile de salvare a sinistraţilor din Filipine se accelerează, odată cu sosirea armatei americane în zona. Numeroase ţări, ONG-uri şi agenţii internaţionale au promis ajutoare financiare substanţiale dar şi hrană, în timp ce ONU a lansat un apel la donaţii de 300 de milioane de dolari.

China va relaxa politica de control al naşterilor adoptata in 1979 şi va renunţa la "reeducarea prin muncă”. Până acum cuplurilor li se permitea să aibă un singur copil în timp ce locuitorii puteau fi trimişi în lagăre de muncă fără să fie organizat vreun proces. Sunt părţi ale reformei majore adoptate la sfârşitul săptămânii trecute de Partidul Comunist Chinez.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase