Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marţi 26 noiembrie 2013

china_romania.jpg

Proiecte de cinci miliarde de euro promite China guvernului român

5 miliarde de euro. Sunt banii pe care partea chineză îi promite guvernului român după întâlnirile de la Bucureşti. Negocierile sunt avansate în privinţa a patru mari proiecte în domeniul energiei. Anunţul vine de la ministrul de resort Constantin Niţă, care spune că anul viitor ar putea să fie semnate contractele. 

sumarul emisiunii 40 de minute

Guvernul dă undă verde pentru explorarea gazelor de şist în staţiunea Băile Felix. Hotărârea a fost publicată încă de vinerea trecută în Monitorul Oficial. Licenţa a fost obţinută de o companie canadiană cu operaţiuni în Statele Unite, India, Noua Zeelandă şi Maroc.

Primele condamnări în jaful secolului. Doi dintre hoţii de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, au fost condamnaţi la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

Rusia a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Confirmarea oficială vine din partea premierului ucrainean. Şeful guvernului de la Kiev mai spune că nu s-a convenit nimic cu Moscova referitor la compensaţii în schimbul renunţării la înţelegerea cu Bruxellesul.

Silvio Berlusconi se îndreaptă spre o excludere istorică din Senat. Votul de miercuri va avea loc ca urmare a condamnării definitive a fostului premier la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală.

Emisiune realizată de Anca Năstase