Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural – 24 noiembrie

jurnal_rural_12.jpg

Rural - jurnal de ştiri

De la 1 ianuarie 2015 ar putea intra în vigoare reducerea TVA la carne și produse din carne, anunță Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. El spune că e vorba de o decizie politică, care nu depinde de aprobarea Fondului Monetar Internațional.

Încă nu se știe dacă TVA-ul la carne va fi de 9% sau 5%, mai spune Viorel Morărescu. Un lucru pare însă sigur - prețurile la carne şi produse din carne vor scădea cu 15% de la 1 ianuarie, dacă guvernul va decide ca reducerea TVA să intre în vigoare la începutul anului.

Pe acest fond, patronatul crescătorilor de pui susține că falimentul e la numai un pas distanță din cauza ieftinirii cărnii de pui la raft.  Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% în noiembrie, ca urmare a reducerilor de preţuri de 10-15% operate în ultimele luni la poarta fermei, spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. El spune că producătorii români au redus preţurile după ce în ţară au intrat în ultimele luni mari cantităţi de carne, în special din Polonia şi Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din Uniunea Europeană.

”Orice reducere de preţ de acum încolo se va face sub costuri şi va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piaţă vor urma insolvenţe şi situaţia se va agrava”, a mai spus Ilie Van.

Producţia avicolă din România, însumând carnea de pui, ouăle şi materialul biologic, depăşeşte 1 miliard de euro pe an.

Calendarul plăților subvențiilor pentru fermieri și apicultori

În decembrie, fermierii și apicultorii afectați de calamități vor primi despăgubiri, APIA va termina de dat banii pentru schema de plată unică pe suprafață, iar producătorii din sectorul ecologic vor avea o nouă șansă să obțină subvențiile specifice.

Astfel, fermierii ale căror culturi au fost calamitate și au depus cereri de sprijin până la 7 noiembrie la sediile primăriilor vor fi despăgubiți. Plata se va realiza, într-o singură tranșă, până la data de 31 decembrie 2014. Conform datelor Ministerului Agriculturii, suprafața agricolă totală calamitată este de aproximativ 142.000 ha. Banii se dau în cadrul unei scheme de ajutor ”de minimis” în conformitate cu un regulament al Comisiei Europene. Pentru culturile de grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță, orz sau secară, suma este de 335 lei/ha; pentru legume în câmp și pepeni – 610 lei/ha; în cazul cartofilor - 700 lei/ha, al plantațiilor pomicole - 1.200 lei/ha, iar pentru viță de vie - 500 lei/ha. Sumele, adică aproape 54 de milioane de lei, vin de la bugetul de stat.

De asemenea, începe plata ultimei tranșe din așa numita SAPS - schema de plată unică pe suprafață. Până la finalul lunii decembrie 2014, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va finaliza plata ultimei tranșe a subvenției pe suprafață, APIA plătind deja avansul, adică 69 de euro pe hectar. Urmează ca fermierii să primească, în săptămânile viitoare, și restul de 90 de euro pentru fiecare hectar. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maximă de 379,17 euro/hectar.

Tot în această perioadă se acordă subvențiile pentru achiziționarea de animale de rasă, dar și subvențiile pentru agricultura ecologică.

Noi reglementări pentru achiziționarea tancurilor de răcire a laptelui

Guvernul a modificat recent condițiile privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. Modificarea adusă de actul normativ adoptat de Guvern se referă la precizarea că ANSVSA autorizează sanitar-veterinar centrele de colectare în care funcționează tancurile de răcire a laptelui și nu tancurile de răcire ca atare. Astfel, autorizaţia sanitară-veterinară de funcţionare a tancului/tancurilor de răcire a laptelui trebuie depusă până la data limită de 31 decembrie 2014.

Valoarea totală a sprijinului financiar este de 68.879.000 de lei, iar cuantumul este de maximum 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor. Acesta cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancului/tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 litri/unitate organizată la nivel de comună, banii pentru instruirea necesară pentru utilizarea acestuia/acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

Comisia Europeană face reţea de socializare pentru fermieri şi agro-cercetători

Fermierii, proprietarii de teren, investitorii în silvicultură, cercetătorii, retailerii agroalimentari, reprezentanţii industriei alimentare sau funcţionarii publici din Uniunea Europeană vor putea socializa, schimba idei, participa împreună la mese rotunde pe diverse teme legate de agrobusiness şi chiar ar urma să poată aplica împreună pentru proiecte finanţate pe bani europeni.

Întregul schimb de informaţii între practicienii din agricultură şi cercetători se va derula prin intermediul Parteneriatului European pentru Inovaţie.

Una din ideile pe baza cărora proiectul a fost clădit este aceea de a aduce la masa discuţiilor fermieri alături de cercetători astfel încât aceştia să găsească soluţii ce pot fi adaptate şi aplicate în ferme din întreaga Uniune Europeană, fie că este vorba despre tehnologii în industria creşterii porcilor sau pachete de soluţii pentru a creşte productivitatea în agricultura bio.

Fonduri pentru IMM-uri în 2015 – un program privește agricultura

Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism pregătește pentru 2015 programe noi prin care IMM-urile vor putea obține ajutoare de minimis. Astfel, au fost publicate șapte propuneri, iar una dintre ele vizează domeniul agriculturii. e vorba de ”Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural”. Acesta urmărește stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private în mediul rural prin facilitarea accesului acestora la finanțare. Scopul declarat este îmbunătățirea performanțelor economice ale întreprinderilor nou-create și a celor existente în mediul rural și reducerea discrepanțelor economice dintre mediul urban și cel rural. De asemenea, programul urmărește să sprijine apariția și dezvoltarea firmelor la țară și să crească numărul de noi locuri de muncă.

Prin program se va finanța implementarea celor mai bune planuri de afaceri depuse de viitorii antreprenori care înființează firme în mediul rural.

Valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) și nu va putea depăși 50.000 de lei/beneficiar.

ANSVSA va decide zilele acestea dacă începe vaccinarea împotriva ”Bluetongue”

Comisia Europeană recomandă vaccinarea animalelor, 92 de exploataţii profesionale anunţând că o vor aplica voluntar. Crescătorii de animale au însă păreri diferite, unii cerând vaccinarea diferenţiată, în funcţie de animal şi destinaţia lui, iar alţii doar pentru animalele adulte. O altă categorie de crescători afirmă însă că vaccinarea nu este oportună, având în vedere că transportul animalelor vii ar urma să fie interzis încă trei ani.

În urma discuţiilor purtate cu crescătorii de animale, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a anunţat că va lua o decizie curând, urmând să ţină cont şi de propunerile industriei de specialitate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Rural pe FACEBOOK!

Ascultă Jurnal Rural din 24 noiembrie 2014