Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marţi 3 decembrie 2013

bugetul_inapoi_la_parlament.jpg

Traian Băsescu retrimite bugetul la Parlament

Efectele economice ale disputelor politice de la Bucureşti se văd în cursul de schimb care s-a depreciat puternic astăzi. Între timp, memorandumul cu FMI rămâne în suspensie, după ce Traian Băsescu a refuzat să-l semneze cerând scoaterea accizei la carburanţi. Întâlnirea dintre preşedinte şi premier pe această temă nu a dus la nici un rezultat.

sumarul emisiunii 40 de minute

În Ucraina, moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie împotriva guvernului a picat. Între timp, mii de persoane îşi continuă protestele în faţa sediului Parlamentului de la Kiev.  Iar presiunea economică a Rusiei continuă. Bloomberg online scrie că Gazprom va oferi Ucrainei gaze mai ieftine, dacă se alătură grupului economic condus de Moscova.

La câteva zile după ce Republica Moldova a parafat acordul de asociere cu UE, şi Statele Unite transmit Chişinăului un semnal pentru continuarea reformelor. Şeful diplomaţiei americane John Kerry merge maine în ţara vecină. Iniţial, turneul diplomatic al secretarului de stat includea şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată dupa ce Ucraina a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Bruxelles.

Statele asiatice înregistrează cea mai mare performanţă în educaţie, la nivel mondial. Franţa ocupă locul 25 din 65 de state incluse în clasamentul Pisa. România se situează pe poziţia 45. 

 
Emisiune realizată de Anca Năstase