Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marți, 25 noiembrie 2014

bogdan_aurescu.jpg

Chișinău și Bruxelles, primele destinații externe ale ministrului român de externe

Chișinău și Bruxelles, în această ordine, sunt primele două deplasări externe de pe agenda noului ministru de Externe al României. Într-un interviu acordat RFI Bogdan Aurescu a explicat că alegerile din Republica Moldova dar și situația tensionată din Ucraina pot reprezenta pentru România "o problemă de securitate naţională". 

sumarul emisiunii 40 de minute

Votul electronic și organizarea alegerilor de către Autoritatea Electorală Permanentă. Sunt soluțiile prezentate de Victor Ponta pentru ca problemele cu votul în diaspora să nu se mai repete. Premierul a venit astăzi în Parlament pentru a răspunde unor întrebări legate de organizarea scrutinului prezidențial în străinătate.

14 ianuarie 2015. Este data la care instanța supremă a decis judecarea recusului ANI în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Atunci liderul liberal va fi președintele în exercițiu. Discutăm despre ce se întâmplă dacă judecătorii îl vor găsi incompatibil pe șeful statului.

Eşec sau strategie pe termen lung? Prelungirea, pînǎ în iunie anul viitor, a dialogului dintre Iran şi grupul 5+1 suscitǎ numeroase comentarii contradictorii. Situaţia complicatǎ din regiune îi obligǎ însǎ pe occidentali, şi în special pe americani, sǎ-şi modifice strategiile şi chiar alianţele.

Și…după 26 de ani un suveran pontif face o vizită la instituțiile europene. De la tribuna Parlamentului, Papa Francisc a lansat un apel pentru ca un continent aflat în criză și îmbătrânit, să rămână totuși deschis față de străini. O referire la imigranții ilegali care de multe ori își pierd viața încercând să ajungă în Europa.    

 
Emisiune realizată de Anca Năstase