Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi 5 decembrie 2013

limba_romana.jpg

Limba română devine oficială în Republica Moldova

Limba română devine oficială în Republica Moldova. Aşa a decis Curtea Constituţională de la Chişinău. Despre consecinţele acestei hotărâri discutăm în această seară.

sumarul emisiunii 40 de minute

 

La o săptămână de când Chişinăul a parafat acordul de asociere cu UE,  la Tiraspol forţele de ordine au descins astăzi la unicul liceu cu predare în limba română. Directorii unităţii de învăţământ au fost audiaţi şi ameninţaţi cu închisoarea.

Opoziţia din Ucraina primeste susţinerea mai multor ţări occidentale, în contextul în care astăzi are loc la Kiev o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Ministrul german de externe Guido Westerwelle denunţă "ameninţările şi presiunile" exercitate pentru a îndepărta Kievul de Bruxelles.

Miniştrii europeni de justiţie şi interne, reuniţi în Consiliu la Bruxelles discută situaţia la zi a dosarului Schengen. Cel mai probabil nu va avea loc un vot privind aderarea României şi Bulgariei, în condiţiile în care există state care se opun ideii. Ambasada olandeză la Bucureşti a precizat că poziţia Olandei faţă de aderarea celor două ţări la Schengen nu s-a schimbat în ultimul timp.