Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc in vizita in Turcia

papa_in_turcia.jpg

Papa Francisc în vizită în Turcia

Pana la 30 noiembrie, Papa Francisc se afla in Turcia, la Ankara şi Istanbul, vizită în cadrul căreia se va întâlni cu Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I. Călătoria în Turcia este în continuitate cu tradiţia călătoriilor apostolice în această ţară şi a vizitelor la Patriarhia de Constantinopol si vine dupa călătoriile Papilor Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea. 

Cu o durată de trei zile, vizita Pepei Francisc în Turcia are o puternică amprentă ecumenică și inter-religioasă, fiind în continuitate cu atenția specială arătată de Suveranii Pontifi din ultimele decenii față de patriarhatul de Constantinopol.

Mustafa Cenap Aydin, presedintele Institutului Tevere, institut care se ocupa de dialogul intercultural si interreligios din capitala italiana ne explica importanta acestei vizitei apostolice:

"Papa se va intalni cu locuitorii unei tari eminamente musulmana, deci va fi un dialog inter religios de o importanta majora pentru promovarea pacii si a bunei intelegeri intre religii si popoare diverse, iar Papa Francisc este foarte atent la aspectele care privesc aceasta tema. In mod sigur aceasta vizita va reprezenta o ocazie importanta, iar prezenta Papei va constitui o incurajare atat pentru Turcia, cat si pentru refugiatii sirieni, pentru a putea traversa cat mai usor aceasta perioada dificila pentru intreaga regiune". 

Aceasta este cea de-a treia vizita pe care Papa Francisc o efectuează într-o țară cu populație majoritar musulmană, dupa Iordania și Albania.

Turcia a devenit in ultimele luni un refugiu pentru creștinii din Irak și Siria, iar printre pelerinii care vor veni la intalnirile cu Suveranul Pontif, potrivit Vaticanului, se vor afla si refugiați sirieni. 

Papa Francisc a fost primit la Ankara de autoritatile locale, iar maine dimineata va merge la Istanbul unde va vizita Sfânta Sofia, fosta catedrală ortodoxă, transformată în moschee și acum devenită muzeu, după care va vizita Moscheea Albastră și va oficia o slujbă la Catedrala Catolică a Sfântului Duh, unde va tine si o predică. Sambata seara va avea o întâlnirea privată cu patriarhul Bartolomeu I la Palatul Patriarhiei din Istanbul. 

De Sarbatoarea Sfantului apostol Andrei, patronul ceresc al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie în capela Delegației Apostolice din Istanbul, ritual dupa care va semna o Declarație Comuna impreuna cu Patriarhul Bartolomeu. Interesant este că Papa se va afla în vechiul Constantinopol de Sărbătoarea ortodoxă a Sfântului Andrei. Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea au făcut la fel. Spre deosebire, însă, de predecesorii săi, Francisc va ține doar trei discursuri publice. 

Vizita Papei în Turcia are loc pe fondul climatului exploziv din Orientul Mijlociu, al masacrelor cărora creștinii le sunt victime și al vecinătății Turciei cu teritorii ocupate de grupul terorist ISIS.

Vizita se așteaptă să întărească legăturile cu Patriarhul Bartolomeu I și cu Biserica Ortodoxă. Cei doi lideri sunt într-o relație amicală, iar întâlnirea vine după ce un oficial de la Vatican a declarat de curând că sfârșitul Comunismului nu a fost în totalitate pozitiv, de vreme ce a creat tensiuni între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă. Revigorarea cultelor catolice de rit răsăritean, interzise de Kremlin până în 1990, a atras acuzații severe de prozelitism din partea liderilor ortodocși ruși.

Papa ar putea folosi aceasta ocazie pentru a mai aplana din asperitățile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă. Multi jurnaliști italieni tin sa sublinieze faptul ca vizita Papei de sărbătorea Sfântului Andrei are o semnificație puternică: Andrei, care a creștinat o bună parte din teritoriul ortodox de astăzi, a fost fratele Sfântului Petru, a cărui succesiune o revendică Papa. Așadar, acesta ar putea fi un mesaj simbolic de frățietate între lumea Catolică și cea Ortodoxă.