Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni 9 decembrie 2013

pompe_de_carburanti.jpg

Guvernul amână aplicarea accizei pentru motorină

Guvernul vrea să amâne cu trei luni introducerea accizei de 7 eurocenţi la motorină. Pentru litrul de benzină acciza ar urma să se aplice de la 1 ianuarie.  Măsurile trebuie aprobate de Comisia Europeană, de aceea ministrul bugetului Liviu Voinea se află la Bruxelles.

sumarul emisiunii 40 de minute

 

Miniştrii europeni ai muncii încearcă luni să ajungă la un acord asupra mijloacelor de a împiedica fraudele şi abuzurile în cazul muncitorilor detaşaţi. Abatoare care angajează forţă de muncă ieftină din ţările Europei de Est şi şantiere în care lucrează muncitori plătiţi cu doi euro pe oră constituie doar nişte exemple dintr-o serie care se multiplică.

În Ucraina, deşi preşedintele Viktor Ianukovici acceptă negocieri cu opoziţia manifestanţii rămân pe poziţii la Kiev, a doua zi după demonstraţia de amploare, care a scos în stradă sute de mii de persoane. Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton merge marţi în Ucraina într-o misiune de conciliere.

Discutăm si despre decizia surprinzatoare a liderului coreean Kim Jong-Un de a-l înlătura de la putere pe unchiul său, considerat numărul doi al regimului stalinist. Televiziunea de la Phenian a prezentat imagini cu demnitarul scos cu forţa de la o reuniune. El a fost acuzat că este un insurgent corupt, un afemeiat şi un toxicoman.

De marţi încep controalele la toate spitalele din ţară. Măsura a fost luată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat subfinanţarea şi lipsa medicamentelor de la  Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi după ce  vineri pacienţi ai Institutului Oncologic Bucureşti au reclamat lipsa materialelor sanitare.