Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 1 decembrie 2014

coalitie_chisinau.jpg

Partidele proeuropene castiga alegerile din Republica Moldova

In Republica Moldova fortele proeuropene care au castigat alegerile parlamentare au inceput discutiile pentru formarea unei coalitii de guvernare. Cine ar putea fi noul premier de la Chisinau si care va fi relatia Moldovei cu Bucurestiul si Moscova am discutat impreuna cu Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene. 

sumarul emisiunii 40 de minute

Voi cere asistenţă din partea Uniunii Europene la negocierea acordului de coaliţie. O spune intr-un interviu acordat RFI, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care este si primar al capitalei moldovene.  

Parisul si Madridul  isi  unesc vocile  pentru a cere Uniunii Europene mai mult entuziasm in favoarea relansarii economiei. Franţa are mari probleme legate de deficitul bugetar  in timp ce Spania   luptǎ din greu împotriva unui şomaj care afecteazǎ un sfert din populaţia activǎ.

Fostul premier al Poloniei si-a inceput mandatul de presedinte al Consiliului European. Considerat un critic vehement al Kremlinului, Donald Tusk, va incerca in cei doi ani si jumatate de mandat sa redefineasca relatiile UE cu Rusia dar si sa gaseasca solutii pentru relansarea economica a forului comunitar.

Iar astazi este ziua mondiala de lupta impotriva SIDA. 35 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul  HIV, dintre care  3. 200. 000 sunt copii.