Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marţi 10 decembrie 2013

mandela_funerar.jpg

Ceremonie funerară în Africa de Sud pentru Nelson Mandela

Ceremonial de comemorare fără precedent în Africa de Sud pentru Nelson Mandela. Zeci de mii de oameni au venit pe stadionul din Soweto pentru a-i aduce un ultim omagiu. Sunt prezenţi acolo toţi liderii planetei, şefi de stat şi de guvern, foşti preşedinţi şi premieri, capete încoronate şi prinţi moştenitori.

sumarul emisiunii 40 de minute

 

Parlamentul pregăteşte o nouă conducere la TVR. Claudiu Săftoiu a demisionat de la conducerea televiziunii publice puţin înainte ca raportul de activitate al instituţiei să fie respins în plenul celor două camere. Respingerea raportului echivalează cu demiterea în bloc a conducerii televiziunii, în frunte cu directorul.

Legea minelor care se va aplica inclusiv proiectului minier de la Roşia Montană, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, forul decizional pe acest proiect de lege. În prima parte a zilei câteva zeci de manifestanţi au protestat în sediul Avocatului Poporului cerând ca instituţia să conteste legea la Curtea Constituţională.

APADOR-CH şi ActiveWatch cer Guvernului demiterea conducerii Ministerului de Interne, pentru "ilegalităţile comise de poliţişti şi jandarmi" în localitatea vasluiană Pungeşti. După confruntările violente din ultimele zile dintre localnici şi forţele de ordine MAI a instituit acolo o "zonă specială de siguranţă publică".