Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri 11 decembrie 2013

cod_penal.jpg

Cancelariile occidentale critica modificările aduse în Camera Deputaţilor Codului Penal

Comisia Europeană dar şi ambasadele Olandei, Statelor Unite, Marii Britanii  şi Germaniei reacţionează dur după modificările aduse de parlamentari Codului Penal. Bruxelles anunţă că poziţia sa va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie şi consideră că oficialii de orice fel trebuie să se supună regulilor referitoare la corupţie şi conflict de interese.

sumarul emisiunii 40 de minute

 

Societatea civilă trage un semnal de alarmă: insulta și calomnia au fost   reintroduse în Codul Penal. ONG-urile susţin că decizia a fost luată fără consultare publică şi cer președintelui să nu promulge legea.

La Kiev, forţele de ordine fac un pas înapoi şi s-au retras din Piaţa Independenţei după ce în cursul dimineţii au încercat să-i înlăture pe manifestanţi. Între timp, guvernul Azarov readuce în discuţie semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană în schimbul unui ajutor financiar de 20 de miliarde de euro.

Uruguay devine prima ţară din lume care legalizează producţia şi vânzarea canabisului, într-o încercare a statului de a ţine sub control traficul de stupefiante. Totuşi, mai mult de jumătate din populaţie respinge iniţiativa guvernului criticată atât de opoziţie, dar şi de medici, psihologi şi farmacişti. Uruguay a votat recent şi legi care permit avortul  sau căsătoriile homosexuale.