
Emisiunile RFI RO
Vaca de lapte se transformă într-una de carne. Ce bani dă UE pentru proiecte în domeniu
ferma_de_vaci_tiganasi_judetul_iasi.jpg

Acum, inginerul Placinschi are 600 de vaci cu lapte, dar știe că odată cu dispariția cotelor de lapte, din 2015, va fi din ce în ce mai puțin loc în piață pentru produsele locale. așa că se reorientează.
E adevărat că nu a omorât ferma cu vaci de lapte – vrea să o dezvolte și, în paralel, construiește una nouă pentru vacile de carne. ”Încerc să punem în funcțiune și un abator de carcase, pentru ca să nu mai fiu nevoit să vând în altă parte. De ce vreau să fac așa? Fiindcă orice abator e tentat să vândă la același preț atât carnea de calitate superioară, cât și carnea mai proastă. Trebuie să dăm fiecaruia ceea ce-i trebuie și ceea ce-și permite”, îmi spunea Aurel Placinschi.
Povestea societății agricole ”Moldova” Țigănași este una cu suișuri și coborâșuri, cu idei și cu piedici cât încape. Reținem totuși două intenții – dezvoltarea unui sector complementar, în domeniul energiei, plecând tot de la produsele agricole din curtea proprie, dar și extinderea în domeniul producției de carne. Ambele proiecte ar avea nevoie de mulți bani, iar sursa cea mai convenabilă este tot la Uniunea Europeană. La Bruxelles, corespondentul RFI Mihaela Gherghișan a stat de vorbă cu Achim Irimescu, ministru plenipotețiar, șeful secției agricultură în cadrul Reprezentanței României pe lângă Uniunea Europeană. Ce poate face Comisia Europeană pentru cei care au astfel de idei și au de gând să se apuce de crescut animale pentru carne sau doar intenționează să extindă afacerea în acest domeniu?