Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNS Tineret: Ce vor tinerii? În primul rând salarii mai mari!

bns.png

BNS Tineret: Ce vor tinerii? În primul rând salarii mai mari!

Organizaţia de Tineret a Blocului Naţional Sindical reprezintă 20 de mii de tineri. Ce vor aceştia?  "În primul rând salarii mai mari, în condiţiile în care tinerii când se angajează au cele mai mici salarii." spune la RFI preşedintele Organizaţiei de Tineret a Blocului Naţional Sindical, Marin Florian. "E o problemă cu care ne confruntăm. Accesul la decizie. Avem foarte puţini tineri în structurile de decizie, inclusiv în zona sindicală, în zonă patronală. Discutăm şi despre formare profesională şi posibilităţi de dezvoltare a carierei, explică preşedintele Organizaţiei de Tineret a BNS, Marin Florian.

Ce se întâmplă însă cu tinerii abia ieşiţi de pe băncile şcolilor sau de cei care nu mai beneficiază de ajutorul de şomaj? Dar cu  cei care nu au absolvit examenul de bacalauret?

Fonduri pentru tineri -106 milioane pânâ în 2015. 800 de milioane până în 2020.

Preşedintele Organizaţiei de Tineret a Blocului Naţional Sindical, Marin Florian, mai spune că "prin lege, ANOFM este structura care coordonează şi implementează schemele de garanţie pentru tineri...Este prioritate zero (la nivel UE ), avem resurse alocate. Cele 106 milioane euro sunt alocate pentru anul 2014-2015. Aici nu am înţeles decizia Ministerului Fondurilor Europene de a integra această Schemă de Garanţie pentru Tineri în Programul Operaţional pentru Capital Uman (POCU), care  constituie parte a arhitecturii fondurilor structurale pe 2014-2020.

Nu am înţeles decizia pentru că am condiţionat implementarea programului Schemă de Garanţie pentru Tineri de aprobarea Programului Operaţional Capital Uman.

A trecut anul 2014, nu am cheltuit nimic, nu am eu cunoştinţă să se fi trimis o cerere de rambursare către Comisia Europeană din zona de Schema de Garanţie pentru Tineri, iar programul pentru Capital Uman nu a fost aprobat nici până în acest moment.

Există destul de multe voci la nivelul Comisiei Europene care solicită prelungirea acestei perioade.

Acum Ministerul Fondurilor Europene a suplimentat alocarea la 800 de milioane de euro, deci tinerii au alocaţi 800 de milioane de euro în perioada 2014-2020. Sincer, alocări există. România nu are o problemă de finanţare. La fel cum şi aceşti bani (n.r. cei 106 milioane de euro) există pe 2014-2015.

Problema noastră e cum să-i cheltuim eficient şi cum convertim aceste resurse în măsuri concrete pentru tineri, cum îmbunătăţim viitorul tinerilor, cum le oferim soluţii concrete la problemele cu care aceştia se confruntă...

Problemele majore sunt legate de capacitate de accesare şi gestionare a acestor resurse financiare pentru că rigoarea unui proiect european este una destul de consistentă, iar în zona de tineret nu avem nişte organizaţii capabile să absoarbă şi să administreze  atât de multe resurse. Iar asta va fi o problemă majoră!", spune preşedintele Organizaţiei de Tineret a Blocului Naţional Sindical, Marin Florian.

 
Tânăr în Europa, 10 decembrie