Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 18 decembrie 2014

gorghiu.jpg

Alina Gorghiu este noul presedinte al vechilor liberali

Alina Gorghiu îi succede lui Klaus Iohannis la șefia PNL. Totodată Gorghiu devine copreședinte al noilor liberali, alături de Vasile Blaga.  Vechii liberali trebuie să se recredibilizeze, spune Alina Gorghiu. O analiză a politologului Andrei Țăranu în această seară.

sumarul emisiunii 40 de minute

După mai bine de 50 de ani Statele Unite și Cuba își normalizează relațiile.  Un dosar la al cărui succes a contribuit primul papă latino-american, Papa Francisc. Vaticanul punctează așadar la capitolul imagine și își poate consolida greutatea pe scena internațională.   

Embargoul american asupra Cubei lui Castro a fost instituit de președintele Kennedy. Aproape orice tip de contact comercial și călătoriile în insula comunistă au fost interzise. Ce se va schimba de-aici încolo vă spunem în 40 de minute.

Liderii UE dezbat viitorul relaţiei cu Rusia, angajată în conflictul din Ucraina şi afectată de o criză financiară fără precedent. Şefii de stat şi de guvern urmează totodată să dea undă verde planului de investiţii în valoare de 315 miliarde de euro anunţat la sfârşitul lui noiembrie de noul preşedinte al Comisiei Europene.

Și-n timp ce Uniunea Europeană adoptă noi sancțiuni la adresa Moscovei, președintele Putin transmite un mesaj optimist. Rusia, traversează cea mai gravă criză monetară după 1998, dar îşi va relua creşterea economică în doi ani, în cel mai rău caz.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase