Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural – 22 decembrie

Fosta măsură 1.2.1 ar putea fi deschisă în februarie, sub o nouă formă, anunță ministrul agriculturii. În cadrul Programului Național de dezvoltare Rurală, tot în a doua lună a anului ar putea să devină funcţională şi măsurile dedicate tinerilor fermieri.

Astfel, tinerii fermieri ar putea primi câte 50.000 de euro pentru înființarea unei ferme,  ca parte a Programului de dezvoltare a agrozootehniei românești al Ministerului Agriculturii și susținut de programul european de finanțare ”Instalarea tinerilor fermieri”.

Tinerii care vor să inițieze o afacere la țară trebuie să aibă vârsta de până la 40 de ani, neîmpliniți la data depunerii cererii de finanțare, și să fie organizați ca persoană fizică sau juridică. Exploatația agricolă trebuie să fie situată pe teritoriul României și înregistrată în registrul agricol.

Una dintre marile bătăi de cap ale fermierilor care au accesat fonduri europene pe vechiul Program Național de Dezvoltare Rurală tinde să devină istorie. Ministrul Daniel Constantin a anunțat producătorii agricoli că în PNDR 2014-2020 va exista o depunere ”permanentă” a dosarelor, evaluarea acestora fiind făcută trimestrial.

Fermierii nu pot încasa subvenţii din 2018 fără cadastru

Problema intabulării terenurilor agricole riscă să îi lase pe fermieri fără subvenţiile pentru suprafaţă începând din 2018. Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, o condiţie obligatorie pentru a primi subvenţie va deveni şi intabularea proprietăţii.

Ca să poată beneficia de acordarea de plăţi directe, fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA și să depună cerere unică de plată în termen. Printre alte condiţii, ei să identifice, să declare şi să delimiteze cu exactitate parcelele agricole într-o aplicaţie electronică şi să utilizeze datele cadastrale disponibile.

De Crăciun, românii mănâncă 1 milion de porci

Românii mănâncă de Crăciun aproximativ 1 milion de porci, reprezentând a șaptea parte din consumul anual. Dintre aceștia, peste 400.000 de animale sunt sacrificate în curţile oamenilor, spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. Potrivit lui Ioan Ladoşi, în ferme se taie într-un an aproximativ 3,5 milioane de porci, dintre care, de Crăciun, în jur de 400.000.

Totodată, se importă anual 1,6 milioane de porci, 200.000 dintre animale intrând în ţară în perioada Crăciunului. ”Putem estima că, pe lângă aceştia, într-un an românii taie în curţile proprii aproximativ 2 milioane de porci, dintre care 400.000 în perioada Crăciunului”, a mai spus reprezentantul patronatului.

Restricțiile de circulație a animalelor, anulate

ANSVSA a ridicat restricțiile referitoare la circulația animalelor pe teritoriul României, măsuri impuse după apariția cazurilor de ”boala limbii albastre” în mai multe județe.

”Decizia a fost luată ca urmare a îndeplinirii criteriilor stabilite în reglementările europene. Drept urmare, zonele de control de pe teritoriul României se elimină, iar tot teritoriul va constitui zonă de protecție”, au anunțat oficiali ai agenției.

Acest lucru înseamnă că animalele receptive pot circula fără restricții pe teritoriul național, cu obligativitatea ca animalele să fie clinic sănătoase.

300 de alimente tradiţionale, de 15 ori mai puţine după înăsprirea regulilor de atestare

Numărul produselor alimentare tradiţionale a scăzut la 298, de la aproximativ 4.500 anul trecut, spune ministrul agriculturii. Scăderea semnificativă vine după modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, fiind introdusă obligaţia ca aceste produse să nu se obţină industrial.

Daniel Constantin a adăugat că schimbarea legislaţiei îi obligă pe producători să nu mai înşele consumatorii. Potrivit ministrului, produsele tradiţionale se caută în special pe piaţa internă, cu excepţia mierii, care este cerută şi la export.

Bani pentru pomicultură în noul PNDR

Pomicultorii pot accesa fonduri europene în valoare de aproximativ 260 de milioane de euro, disponibile prin PNDR 2014-2020. În noul Program Național de Dezvoltare Rurală este alocată o sumă de 220 de milioane de euro pentru modernizarea și reconversia plantațiilor pomicole și alte 40 de milioane de euro pentru prelucrarea și comercializarea produselor obținute. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin sub-programul de pomicultură vor putea fi reabilitate în jur de 35.000 de hectare de plantații pomicole.

Pomicultorii care vor depune proiecte ce vor prevedea integrarea producției cu procesarea sau comercializarea, precum și cei care vor forma asociații sau cooperative agricole, vor primi un punctaj mai mare comparativ cu cei care vor depune proiecte care vor viza doar partea de producție.

De asemenea, vor primi un punctaj mai mare proiectele care vor folosi genetică românească, respectiv material săditor produs în România.

Numărul exploataţiilor agricole a scăzut cu 6%

Numărul exploataţiilor agricole a scăzut, potrivit ultimelor date de la Institutul de Statistică, fiind de circa 3,63 milioane, în 2013, în scădere cu 6%, faţă de cel înregistrat la Recensământul General Agricol 2010.

Suprafaţa agricolă utilizată pe o exploataţie agricolă a crescut, fiind de 3,60 hectare, comparativ cu 3,45 hectare în anul 2010. Numărul exploataţiilor agricole de mici dimensiuni, care au utilizat o suprafaţă agricolă de până la 1 hectar, s-a diminuat cu circa 76.000 de exploataţii agricole, respectiv 3,8%, ele deţinând, în continuare, o pondere foarte importantă, de 54,5% din totalul

Ascultă Jurnal Rural din 22 decembrie 2014