Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural – 29 decembrie

Fermierii vor plăti o acciză de 21 de euro/tona de motorină utilizată în agricultură, iar diferenţa dintre acest cuantum şi nivelul real al accizei va fi subvenţionată de stat, anunţă ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Pentru anul viitor, suma estimată pentru acoperirea subvenţiei este de 700 milioane lei.

”În proiectul de buget pe anul 2015, aceste sume sunt prevăzute, chiar o sumă mai mare, care să acopere integral eventualele solicitări. Ca în fiecare an, dacă solicitările vor fi mai mari, prin rectificare bugetară vom completa sumele necesare, astfel încât toţi fermierii care folosesc motorina în agricultură să primească aceste subvenţii”, a explicat ministrul agriculturii.

El spune că majorarea accizei la carburanţi efectuată de guvern în acest an nu afectează fermierii. Potrivit ministrului, pe primul trimestru al anului în curs a fost acordată o subvenţie de aproximativ 1,4 lei pe litru de motorină consumat în agricultură, iar, după majorarea accizei, subvenţia a crescut la 1,79 lei.

Băncile au refuzat proiecte de 400 de milioane de euro în agricultură

În anul care se încheie, băncile au refuzat proiecte de 400 de milioane de euro în agricultură, a calculat ministrul agriculturii. Daniel Constantin spune că agricultura a atras în 2014 fonduri europene de 2,7 miliarde de euro, dar anumiţi beneficiari au pierdut contracte de peste 400 milioane euro pentru că nu au avut bani, iar băncile au refuzat să le acorde credite pentru cofinanţare.

Ministrul a spus că aceste contracte ratate au fost înlocuite cu altele, viabile din punct de vedere economic, dar care se vor plăti în 2015. Datele arată că 22 de bănci au anulat creditele necesare cofinanţării pentru 149 de firme, deşi inițial le acordaseră scrisori de confort.

Rabobank - porumbul va fi cea mai profitabilă cultură în 2015

Porumbul va fi cea mai profitabilă cultură în 2015, în timp ce soia reprezintă marea dezamăgire, anunță analiștii Rabobank. Ei susțin că plantațiile de soia reprezintă cea mai proastă investiție agricolă în 2015, după ce încheie acest an cu un preț minim pentru ultimii 5 ani. De cealaltă parte, cea mai stabilă cultură mare va fi porumbul.

În previziunile lor, specialiștii au analizat evoluțiile bursiere din ultimul an, dar și din lunile anterioare. Prețul mic la soia este influențat mai ales de recoltele bune ce s-au obținut în 2014, dar și de faptul că previziunile sunt foarte bune pentru producțiile din America de Sud, care vor înclina foarte mult balanța. Astfel, se estimează că fermierii din Argentina, Brazilia și Paraguay vor strânge nu mai puțin de 156 de milioane de tone de soia, cu peste 7 milioane de tone mai mult decât în 2014.

De cealaltă parte, analiștii Rabobank vorbesc despre porumb că va fi cultura agricolă cea mai stabilă și mai profitabilă în 2015. Prețul său va fi influențat de faptul că suprafața cultivată în SUA va scădea.

Pierderi de 700 de milioane de euro în cultura cerealelor

Fermierii cu culturi de cereale au pierdut 700 milioane de euro în 2014 după ce valoarea recoltelor a coborât cu 15%, la 3,8 miliarde de euro. Declinul a fost susţinut de pierderi de 500 milioane de euro la porumb şi de alte 100 milioane de euro la grâu. Valoarea recoltei de porumb rămâne cea mai importantă de pe piaţa cerealelor cu marfă în hambare de 2,1 miliarde de euro, în scădere cu 20% faţă de anul 2013.

Piaţa grâului a fost mult mai puţin volatilă astfel că recolta a coborât cu mai puţin de 10% la 1,2 miliarde de euro ca urmare a căderii preţurilor având în vedere ca recolta a fost aproximativ constantă, arată Eurostat. La orz, căderea de preţuri a fost compensată în totalitate de creşterea de productivitate astfel că valoarea producţiei a rămas relativ constantă la nivelul de 350 milioane de euro.

Diferențele pentru subvenția pe suprafață, plătite anul viitor

În primele două luni ale anului 2015 vor fi plătite diferenţele la subvenţii, spune ministrul Daniel Constantin. El a explicat că, din cauza puținului timp rămas din acest an, nu se mai fac plăţi pentru subvenţiile pe suprafaţă. În primele zile din ianuarie se va începe plata diferenţelor de bani către fermieri. Ministrul agriculturii precizează că în primele două luni, poate chiar mai repede, se vor plăti toate sumele restante către cei 1,2 milioane de fermieri români.

Daniel Constantin spune că, deşi unii au înţeles că toţi banii le vor intra în conturi în decembrie, întotdeauna s-a discutat doar despre un avans care să fie plătit în ultima lună a anului.

Inflație zero la produse alimentare- date Eurostat

În România, mâncarea nu s-a scumpit deloc în ultimul an, spun statisticile europene, care arată o creştere zero a preţurilor la mâncare în luna noiembrie a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, pentru luna noiembrie s-a consemnat o ”creştere” de 0% a preţurilor la alimentele de bază din România, faţă de perioada similară a anului trecut.

Aceasta în condiţiile în care au fost categorii de produse care s-au scumpit, precum laptele, brânza şi ouăle, carnea, peştele şi fructele. E adevărat că există și alimente care s-au ieftinit. Cea mai semnificativă scădere de preţuri s-a raportat pentru ulei, legume și zahăr. Spre comparație, în Uniunea Europeană alimentele s-au ieftinit în luna noiembrie comparativ cu perioada similară a anului trecut cu 0,3%.

Sprijin financiar comunitar pentru laptele din Finlanda

Comisia Europeană a adoptat un pachet de 10,7 milioane de euro ca măsură de sprijin pentru producătorii de lapte din Finlanda. Acest nou pachet este cel mai recent dintr-o serie adoptată de Comisia Europeană ca răspuns la embargoul impus de Rusia privind importul anumitor produse agricole din Uniunea Europeană. Valoarea sprijinului prevăzut pentru Finlanda este în funcție de nivelul său de producție de lapte pentru perioada 2013 - 2014 în cota națională. Guvernul finlandez va fi, de asemenea, autorizat pentru a suplimenta ajutorul producătorilor în mod obiectiv și nediscriminatoriu.

Producția națională de alcool, nefiscalizată aproape în totalitate

În România, aproximativ 90% dintre băuturile alcoolice spirtoase consumate sunt ţuică, rachiuri şi pălincă, nefiscalizate, ceea ce duce la pierderi de peste 200 milioane euro pe an din accize şi TVA, a calculat Asociaţia Producătorilor de Băuturi Alcoolice VINROM.

Creşterea accizelor din ultimii ani a dus la scăderea pieţei legale de alcool şi la scăparea de sub control a producţiei gospodăreşti care este comercializată în pieţe, târguri, birturi, restaurante şi locuitorilor din marile oraşe, precizează reprezentanţii asociației.

România, conform studiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ocupă locul cinci în lume la consumul de alcool pe locuitor, ceea ce confirmă că 90% din piaţa de băuturi alcoolice este piaţa neagră.

Achizițiile publice ecologice, amânate pentru 2015

Legea achizițiilor publice ecologice, cunoscută și ca “Legea APE” a fost amânată pentru începutul anului viitor, au anunțat inițiatorii proiectului legislativ. Legea achizițiilor publice ecologice prevede direcționarea unui procent de 5% din bugetul total de achiziții publice către produsele și serviciile ecologice.

România nu a elaborat actele normative necesare pentru a se conforma planului de acțiune al Comisiei Europene pentru achizițiile publice verzi și se situează pe un loc codaș la acest capitol, susțin reprezentanții organizației ”Terra Mileniul III”, unul dintre inițiatori. Ei spun că producătorii de așa numite ”produse verzi” se plâng de numeroase piedici administrative și legislative, dar și de lipsa de consultare.

Comisia Europeană a stabilit ca, până în 2010, jumătate din totalul achizițiilor publice să fie ecologice, dar obiectivul nu a fost atins de multe state comunitare.

 
Ascultă Jurnal Rural din 29 decembrie 2014