Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural – 30 martie

Eximbank, banca de export-import a României, va fi transformată în bancă specială pentru proiectele finanțate cu fonduri europene nerambursabile, adică bancă pentru agricultori. Banca ar urma să funcționeze în această formă pânăa la sfârșitul anului.

“S-a semnat memorandumul, a semnat și Guvernul pentru transformarea Eximbank într-o bancă de dezvoltare pentru proiectele de fonduri europene”, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Banca va ușura accesul la credite al fermierilor și, în plus, le va și garanta. “Este un lucru pe care nicio altă bancă nu îl putea face până acum pentru că nu avea posibilitatea legală. Acum, cele două facilități (acordarea de credite și garantarea acestor credite) vin în tandem în aceeași entitate. Sper să devină funcțională cât de curând, acum se lucrează la proceduri, la reorganizare, dar mai mult ca sigur, până la sfârșitul acestui an va fi pe picioare”, a promis secretarul de stat.

Scade producția agricolă a Europei

Producţia agricolă a Uniunii Europene va fi mai slabă decât anul trecut, spun specialiștii în domeniu, iar România va fi și ea afectată. Condiţiile meteorologice de până acum promit un an agricol bun, spun specialiştii Comisiei Europene. Producţiile vor fi însă mai mici decât anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor insuficiente din Germania, Portugalia şi Spania şi abundente în unele părţi ale României. Producţia la hectar va scădea cu 5,5% faţă de anul anterior. Productivitatea în cazul culturilor de orz, porumb, grâu va fi peste media ultimilor cinci ani, dar sub nivelul record de anul trecut. Per total, producţia de cereale a UE este estimată la 5,27 de tone la hectar, faţă de 5,58 de tone la hectar în 2014.

Potrivit estimărilor Comisi Europene, pentru România se preconizează o producţie agricolă bună, cu menţiunea că unele regiuni au fost afectate de prea multe precipitaţii. Specialiştii Comisiei Europene notează că în zona de sud a României şi mai ales în regiunile de la graniţa cu Bulgaria, cantitatea de precipitaţii a fost peste media ultimilor ani.

Valoarea producţiei agricole în România a totalizat anul trecut 15,48 miliarde de euro, reprezentând aproape 4 procente din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană.

România produce mai puțin grâu

România pierde locul cinci în topul producătorilor europeni de grâu, arată prima prognoză de producţie pe 2015 a COCERAL, organizaţia europeană a traderilor de materii prime agricole. Producţia românească de grâu va scădea în această vară cu 10,8% la 6,6 milioane de tone iar economia locală va fi depăşită de Italia în topul celor mai mari zece jucători europeni şi va coborî pe locul al şaselea.

Minusul prognozat la nivelul lunii martie este de 0,8 milioane de euro şi este generat aproape în mod egal de reducerea suprafeţelor şi de micşorarea productivităţii cu câte aproximativ 5% fiecare. Prognozele făcute în martie sunt preliminare, iar situaţia se poate schimba în următoarele luni atât în funcţie de vreme cât şi de strategiile fermierilor. Investiţiile în îngrăşăminte şi pesticide şi ploile din primăvară pot majora productivitatea.

Raportul pe martie al COCERAL este primul al anului calendaristic, următorul fiind programat să fie dat publicităţii în luna iunie, imediat înainte ca fermierii să înceapă recoltarea.

Laptele european ”inundă” România

România se poate aștepta la o invazie de lactate din Uniunea Europeană, avertizează comisarul pentru agricultură Phil Hogan. El spunea recent că”după eliminarea cotelor de lapte, România se poate aștepta la o invazie de lactate din import”. După cum se cunoaște, regimul cotelor de lapte din Uniunea Europeană se încheie la 31 martie 2015, iar de la 1 aprilie ar putea începe sfârșitul pentru producătorii mici și mijlocii din România. Aceștia nu vor putea concura la preț materia primă din spațiul comunitar, mai ieftină decât cea autohtonă și preferată chiar și de procesatorii români.

Phil Hogan a recomandat procesatorilor să fabrice produse cu valoare adăugată și ingrediente pentru alimente: ”Sectorul produselor lactate poate deveni un factor economic determinant pentru Uniunea Europeană. Pentru zonele mai vulnerabile, în care eliminarea regimului cotelor poate fi privită ca o amenințare, sunt prevazute o serie de măsuri de dezvoltare rurală”, a mai spus Hogan, însă ”România se poate aștepta la o invazie de produse lactate din Uniunea Europeană, care vor concura la preț produsele autohtone. Laptele utilizat de producătorii străini este mai ieftin (preț de achiziție de 1,31 lei/litru în echivalent euro) decât în România (1,52 lei/litru). În aceste condiții, nu va fi de mirare că și procesatorii români vor prefera laptele de import, ceea ce va duce la falimentarea a zeci de mii, poate chiar sute de mii de producători de lapte mici și mijlocii din România”, a avertizat comisarul pentru agricultură.

Garanții europene pentru credite în agricultură

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au prezentat un instrument model de garantare pentru agricultură, primul nou produs conceput în cadrul memorandumului de înţelegere semnat de cele două părţi în luna iulie 2014 pentru cooperare în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Instrumentul de garantare este destinat să faciliteze accesul la finanţare pentru fermieri şi antreprenori din mediul rural. Statele membre şi regiunile pot adapta şi utiliza modelul pentru a pune la punct instrumente financiare pentru finanţarea programelor lor de dezvoltare rurală. Instrumentul este însoţit de un program de lucru, care stabileşte detaliile cooperării CE şi BEI în conformitate cu memorandumul lor de înţelegere.

Potrivit regulilor care guvernează Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, statele membre şi regiunile pot include instrumente financiare (de genul fonduri de garantare şi fonduri de equity) în programele lor pe şapte ani de dezvoltare rurală atunci când utilitatea acestor instrumente este demonstrată anterior.

Cu toate acestea, în programele de dezvoltare rurală prezentate până acum gradul de utilizare a instrumentelor financiare este unul modest, unul din motive fiind şi lipsa de familiaritate cu aceste instrumente.

Vânzări în creștere la ouă, prețurile stagnează

Românii cumpără în jur de 180 de milioane de ouă înaintea Paștelui, cu 50% mai mult decât într-o lună obișnuită, însă la prețuri neschimbate pentru că retailerii ”nu țin pasul” cu reducerea de peste 10 procente înregistrată la poarta fermelor avicole.

”Piața este foarte slabă pentru că prețurile de vânzare sunt incredibil de mici, atât la carne, cât și la ouă. Până la 1 martie am avut la ouă un preț de 0,3 lei pe bucată la poarta fermei și acum le vindem cu 0,24 lei pe bucată. Din păcate, magazinele nu țin ritmul niciodată cu reducerea aplicată la poarta fermei”, spune președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van. ”Țin în continuare prețul sus și pe noi ne afectează din două puncte de vedere: o dată că oferta la poarta fermei este mare și a doua prin rulaj. Prețul fiind tot mare în magazin, rulajul este același și astfel se adună stocuri. Întotdeauna la magazine prețurile sunt defazate cu ceea ce se întâmplă la producători. Anul trecut, de exemplu, am vândut la poarta fermei ouă la 0,2 lei pe bucată iar în magazine prețul nu a scăzut niciodată sub 0,45 - 0,50 lei pe bucată”, a mai declarat Ilie Van.

 
Ascultă Jurnal Rural din 30 martie 2015