Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opinie de expert: care e viitorul industriei românești a laptelui

”După eliminarea cotelor de lapte, România se poate aștepta la o invazie de lactate din import”, spunea recent Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală. Avertismentul venea înainte de eliminarea cotelor de lapte în spațiul comunitar.

Aceste norme, mai bine de 30 de ani, au încercat să țină în echilibru industria europeană de profil și să evite inundarea pieței cu lapte și produse derivate din statele cu agricultură dezvoltată. Vestea a fost una bună pentru marii producători din țările vestice, dar aducătoare de nori negri pentru fermierii din statele nou intrate în spațiul comunitar.

Cât privește România, viitorul pare de-a dreptul sumbru, atrag atenția asociațiile de producători – ei susțin că mai mult de 60% dintre fermele de vaci din România vor dispărea pentru că statul nu a luat din timp măsuri de sprijin.

Oficialii de la Bruxelles le recomandă fermierilor din România să se reorienteze, după cum spune la RFI Daniel Rosario, purtător de cuvânt pentru agricultură al Comisiei Europene. Într-un dialog cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, domnul Rosario a vorbit despre tactici de supraviețuire pentru fermierul român.

”Astfel, astăzi, producătorii din diferitele state europene au dreptul să îşi ajusteze producţia la nevoile reale ale pieţei şi nu mai sunt constrânşi de cote care în unele cazuri funcţionează ca nişte frâne artificiale în calea creşterii capacităţilor de producţie. Producătorii sunt cei care îşi vor ajusta producţia la nevoile pieţei şi la consumul pieţei. Datele cele mai recente precum şi previziunile arată o creştere a consumului de lapte şi de produse lactate peste tot în lume, mai ales în Orientul Îndepărtat, în ţări precum China, Coreea de Sud, unde consumul acestor produse, pentru că nu vorbim numai despre lapte, vorbim şi despre brânzeturi şi alte produse cu valoare înaltă derivate din lapte, reprezintă o oportunitate pentru producătorii europeni”, susține Daniel Rosario.      

 
Ascultă interviul acordat RFI de Daniel Rosario.