Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 27 aprilie 2015

avalansa.jpg

Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 3.600 de morţi
Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 3.600 de morţi

Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 3.800 de morţi. Comunitatea internationala se mobilizeaza pentru a oferi ajutor. Intre timp, apar si primele estimari legate de reconstrucţia tarii pe termen lung - peste cinci miliarde de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 20 la sută din Produsul Intern Brut al Nepalului. In aceasta seara un interviu cu alpinistul Horia Colibasanu, care a abandonat expeditia din Himalaya cu cateva zile inainte de producerea tragediei.

sumarul emisiunii 40 de minute

Aderarea Romaniei la Schengen şi drepturile românilor din Italia, sunt pe agenda vizitei oficiale pe care presedintele Klaus Iohannis o face in Italia, un partener strategic și economic important al României. Imediat cu detalii despre aceasta deplasare, trimisul special al RFI la Roma, Catalin Lenta.

 La Kiev are loc o reuniune la vîrf Ucraina – Uniunea Europeanǎ pusǎ sub semnul mai multor urgenţe. Bruxelles-ul cere Ucrainei sǎ-şi asume o serie de reforme de naturǎ sǎ permitǎ apropirea ei de normele europene. Kievul are însǎ şi o altǎ prioritate, crearea unei forţe internaţionale de menţinere a pǎcii în estul ucrainean pro-rus.

Uniunea Europeanǎ şi Organizaţia Naţiunilor Unite  recurg la gesturi simbolice pentru a atrage atentia asupra dramei imigraţiei clandestine care se repetǎ în Mediterana. Sefa  diplomaţiei europene, premierul italian şi secretarul general al Naţiunilor Unite   şi-au dat întîlnire pe un vas în largul coastelor siciliene, într-o zonǎ în care si-au gasit sfarsitul sute de imigranţi ilegali.  

 
Emisiunea 40 de minute din 27 aprilie 2015