Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marți, 28 aprilie 2015

cutremur.jpg

Bilantul cutremurului si avalanselor din Nepal ar putea atinge 10.000 de morti
Bilantul cutremurului si avalanselor din Nepal ar putea atinge 10.000 de morti

Bilanţul cutremurului si avalanselor din Nepal a depăşit 5.000 de morţi, iar peste 11.000 de oameni au fost răniţi.  Pe de alta parte alpinistul roman Alex Gavan a anuntat ca toţi alpiniştii blocaţi în tabăra 1,  au fost aduşi cu elicopterul la tabăra de bază.

sumarul emisiunii 40 de minute

Comunitatea românilor este cea mai integrată din Italia. O spune premierul Matteo Renzi care adaugă că românii din Italia contribuie cu peste 1% din PIB la dezvoltarea Peninsulei. Pe de altă parte, președintele Italian spune că a venit momentul ca România să facă parte din spațiul Schengen. Un rezumat al vizitei pe care Klaus Iohannis a făcut-o la Roma, de la trimisul special al RFI Cătălin Lența.

 Grevă în sistemul bugetar pe 30 aprilie. Întreaga activitate a primăriilor și administrațiilor financiare va fi blocată. Care sunt nemulțumirile sindicaliștilor și ce alte acțiuni de protest pregătesc aflați din interviul cu vicepreședintele Cartel Alfa, Petru Dandea.  

S-a împlinit un an de când moldovenii, inclusiv din regiunea transnistreană, pot circula fara vize prin Europa. De la liberalizarea regimului, aproximativ 500.000 de persoane au călătorit în spațiul Schengen. Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care beneficiază de acest drept. În 40 de minute un interviu cu politologul Corneliu Ciurea.

Oraşul american Baltimore a decretat stare de urgenţă și a cerut ajutorul Gărzii Naționale pe fondul protestelor violente legate de moartea unui bărbat de culoare, grav rănit în timp ce se afla în custodia poliţie. Moartea lui Freddie Gray, in varsta de 25 de ani,  este ultimul caz dintr-o serie în care bărbaţi afroamericani care au murit după incidente cu oamenii legii.

Grecia a reluat ieri negocierile cu creditorii externi. Între timp Atena face eforturi disperate pentru plata salariilor și pensiilor. S-a ajuns chiar la măsuri controversate: fiscul elen a inceput sa confiste bani din depozitele grecilor de rând.

Emisiunea 40 de minute din 28 aprilie 2015