Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 29 aprilie 2015

cernobil_incendiu.jpg

Incendiu izbucnit in apropierea centralei de la Cernobil
Incendiu izbucnit in apropierea centralei de la Cernobil

La București, s-a creat un comitet de urgență la Ministerul Mediului după incendiul izbucnit în apropierea centralei nucleare de la Cernobâl. Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă penală. Este cel mai mare incendiu izbucnit în zonă, în ultimii 23 de ani.

sumarul emisiunii 40 de minute

Premierul Victor Ponta amenință că va impune comercianților "taxe speciale" dacă prețurile la alimente nu scad după reducerea TVA de la 24 la 9%. Măsura intră în vigoare la 1 iunie. Avertizarea vine după ce au apărut informații privind creșterea prețurilor din magazine.  Reprezentanții supermarketurilor susțin că nu au făcut nicio majorare.

Situaţie tot mai tensionată în capitala nepaleză, Kathmandu, unde oamenii au ajus  să se bată pentru mâncare și apă. Poliţia a intervenit în forță pentru a restabili ordinea pe străzi. Pe de altă parte echipele de salvare sunt angajate într-o cursă contra cronometru în încercarea de a mai găsi supraviețuitori.

Inițiativă controversată a premierului maghiar. Viktor Orban se gândeşte la reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria, abolită în 1990. Dezbaterea cu privire la stricteţea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul țării.

Adulţii care şi-au petrecut copilăria în orfelinatele comuniste cer investigarea abuzurilor la care au fost supuși. În anul 1989, în România, existau circa 100.000 de minori  în aşa-zisele case de copii. Imediat după căderea regimului Ceaușescu, condițiile inumane în care trăiau aceștia au făcut obiectul a sute de reportaje internaţionale.

După ce la începutul lui 2011, Fondul Proprietatea se lista la Bursa de Valori București, acum societatea de investiții intră pe bursa de la Londra. Certificatele sunt disponibile la un preţ stabilit în dolari. Daca aceasta miscare se va traduce prin mai multi bani pentru actionati, discutăm în această seară.

 
Emisiunea 40 de minute din 29 aprilie 2015