Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 7 mai 2015

alegeri_uk.jpg

Alegeri pe muchie de cutit in Marea Britanie
Alegeri pe muchie de cutit in Marea Britanie

Alegeri pe muchie de cuţit în Marea Britanie. Lupta e strânsă între conservatorii la putere și laburiști. Analiștii sunt de părere că numărul mare al nehotărâților va stabili câștigătorul. Imediat va fi în direct cu noi corespondetul RFI la Londra Petru Clej.

sumarul emisiunii 40 de minute

Pe fondul protestelor studenților, nemulțumiți de subfinanțarea educației, ministrul Sorin Câmpeanu anunță că o nouă lege în domeniu va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.  Studenții solicită acordarea a 6% din PIB pentru educație și vor ca votul lor în alegerea conducerii unității de învățământ să conteze în proporție de 25%.

După ce luna trecută într-o singură săptămână își pierdeau viața în Marea Mediterana peste 1000 de imigranți clandestini, ONU este foarte aproape să aprobe o rezoluție care ar permite Europei să folosească forța militară pentru a opri ambarcațiunile cu imigranți dinspre nordul Africii. Inițiativa implică și anumite riscuri. Discutăm în această seară.

Recent revenit în prim planul vieții politice, Nicolas Sarkozy își vede zădărnicite ambițiile prezidențiale pentru anul 2017. Ancheta pentru trafic de influență și corupție care-l vizează pe fostul președinte poate continua. Curtea de Apel din Paris a validat întreaga procedură contestată de Sarkozy și de avocații săi.  

Patru luni după atentatele islamiste de la Paris care au făcut 17 morţi la sediul revistei satirice Charlie Hebdo şi la un magazin cuşer, un intelectual francez  declanşează o enormă  polemică. Emmanuel Todd  publică o carte în care pune la îndoială sentimentele celor 4 milioane de francezi care au ieşit în stradă pe 11 ianuarie ca să manifesteze pentru libertatea de exprimare.  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 7 mai 2015