Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 11 mai 2015

Astăzi a început la București summitul regional pentru securitate cibernetică. Într-un context regional tensionat, participanții căută soluţii prin care ţările să se poată proteja în faţa atacurilor. Reprezentanţii a 20 de firme americane de top sunt prezenţi la această reuniune. Anul trecut  specialistii romani au primit si procesat 78 de milioane de alerte de securitate cibernetică. 

Sefa diplomației europene, Federica Mogherini  cere astazi ONU permisiunea ca statele europene  poată folosi forța contra traficanților de imigranți care operează din Libia. Este o parte din planul Europei de combatere a imigrației ilegale în contextul în care de la inceputul anului 60.000 de imigranți au încercat să ajungă în Europa traversând Mediterana, iar 1800 s-au înecat. Pe de altă parte, Comisia Europeană se pregătește și ea să propună miercuri ca fiecare stat european să preia o cotă de imigranți.

Zi importanta maine in Parlament. Deputatii iau in discutie Codul Silvic, lege trimisa de presedintele Iohannis la reexaminare. Sambata, mii de oameni au iesit in strada pentru a cere autoritatilor sa opreasca defrisarile ilegale.

Vizită istorică la Havana. François Hollande este în Cuba, prima deplasare a unui președinte francez pe insula comunista de când aceasta si-a căpătat independența.  In luna decembrie a anului trecut, după mai bine de o jumătate de secol de la ruperea relațiilor diplomatice, Statele Unite şi Cuba au dat startul unei apropieri istorice.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 11 mai 2015