Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 28 mai 2015

zona-euro.jpg

Consultari Iohannis-partide pe tema aderarii Romaniei la euro
Consultari Iohannis-partide pe tema aderarii Romaniei la euro

Președintele Klaus Iohannis intenționează ca în perioada următoare să se consulte cu partidele  pe tema aderării la zona euro. 1 ianuarie 2019 este data țintă fixată de guvern pentru ca România să adere la moneda unică. Recent, guvernatorul BNR aprecia că nu crede în stabilirea unei date limită, fără o foaie de parcurs pentru acest obiectiv.

sumarul emisiunii 40 de minute

La o săptămână de când s-a votat dublarea alocației pentru copii, de la 42 la 84 de lei, guvernul anunță că vrea alocații diferențiate, în funcție de venitul fiecărei familii. Ministerul Muncii va cere un punct de vedere de la Curtea Constituțională. 

 Scandalul de la varful FIFA se adâncește. Sponsorii forului sportiv internațional cer ca ancheta să fie transparentă. Între timp, FIFA a suspendat 11 persoane implicate în cazul de corupţie instrumentat de FBI şi Departamentul american de Justiţie, în colaborare cu autorităţile elveţiene.

 Premierul britanic David Cameron, aflat într-un turneu european pentru a explica în mai multe capitale ce reforme doreşte în cadrul Uniunii Europene, este astăzi la Paris. Preşedintele François Hollande, intransigent, ca şi cancelarul german în privinţa unor chestiuni de principiu, se aratǎ însǎ dispus sǎ analizeze punct cu punct doleanţele britanice.

Reforma imigrației din Statele Unite, o promisiune pe care președintele Barack Obama a lansat-o încă din primul său mandat, primește o lovitură dură din partea justiției care îi interzice liderului american să regularizeze situația celor 5 milioane de imigranti ilegali prin ordin executiv. Aceștia, reprezintă jumătate din numărul total de clandestini și sunt amenințați cu expulzarea iminentă.  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 28 mai 2015