Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 29 mai 2015

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Zi tensionată la Zurich, acolo unde, la congresul FIFA, Sepp Blatter se pregătește să îmbrace din nou haina de președinte al organizației.

sumarul emisiunii 40 de minute

Zi tensionată la Zurich, acolo unde, la congresul FIFA, Sepp Blatter se pregătește să îmbrace din nou haina de președinte al organizației. În ciuda scandalului și valului de arestări printre subordonații săi, acuzați de corupție și luare de mită, în ciuda îngrijorării sponsorilor fotbalului mondial, Sepp Blatter nu își găsește nici o vină și de declară gata să se așeze în fruntea FIFA pentru a cincea oară. Se pare că nimic nu îi poate deranja marșul spre o nouă victorie, nici măcar o amenințare cu bombă primită astăzi de poliția elvețiană.

 

Premierul britanic David Cameron e în turneu prin capitalele europene, tema principală a discursului său fiind posibilitatea ca Londra să se retragă din Uniunea Europeană în lipsa unor reforme convenabile Londrei. După Franța și Olanda, astăzi David Cameron încearcă la Berlin să o convingă pe Angela Merkel să îi acorde sprijin în reformarea blocului comunitar. În timp ce premierul britanic le cere liderilor europeni să fie ”flexibili și inventivi”, oamenii de afaceri din Germania spun că Europa ar trebui să refuze să negocieze cu el. Aparent fără să țină cont de acest lucru, Angela Merkel anunță o abordare constructivă în fața dorinței Marii Britanii de reformare a Uniunii Europene și spune că nu exclude revizuirea tratatelor.

 

În România, noul Cod Fiscal se împiedică în explicațiile autorităților așa că nu prea va fi aplicat de la 1 iunie. Ministrul de finanțe recunoaște că nu are bază legală pentru a pune în practică trei promisiuni – cea legată de modificarea clasificării profesiilor independente, amnistia fiscală și renunțarea la impozitul pe bacșiș. Experții în domeniu spun că, în ciuda faptului că ar fi urmat să fie valabil cel puțin 5 ani, Codul Fiscal va suferi numeroase medificări în curând.

 

În Franța, guvernul se pregătește să impună noi restricții în chestiunea funatului în locuri publice. La sfârșitul lunii viitoare, executivul francez va face public un decret care va interzice fumatul în apropiere de locurile de joacă pentru copii, spune ministrul sănătății. Noua reglementare va intra în vigoare chiar din această vară, anunță oficialul de la Paris.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 29 mai 2015