Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 3 iunie 2015

vot_in_urna.jpg

Legea alegerilor parlamentare, adoptată de Senat
Legea alegerilor parlamentare, adoptată de Senat

Legea alegerilor parlamentare a fost adoptată de Senat. Proiectul prevede reducerea numărului de senatori și deputați, reintroducerea votului pe liste și menținerea pragului electoral de 5%. Acum actul normativ intră în dezbaterea Camerei Deputaților.

sumarul emisiunii 40 de minute

Romanii care vor sa economiseasca pe termen lung dar au si banii necesari, vor putea cumpara obligatiuni ale statului roman. Valoarea unui tilu este de 1000 de lei iar achzitionarea incepe de saptamana viitoare. De unde vor putea fi cumparate titlurile si care ar putea fi castigul romanilor interesati de astfel de plasamente, va spunem in 40 de minute.

In Franţa, şase personalitǎţi politice, foşti responsabili sau consilieri din anturajul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy au fost reţinuţi de poliţie. Printre cei anchetaţi se aflǎ si fostul ministru de interne Claude Guéant.  Care sunt acuzatiile ne lamurim in aceasta seara.

Guvernul american nu mai are dreptul sa asculte si sa inregistreze convorbirile a milioane de cetateni. Printr-o lege istorica, promulgată de presedintele Obama, congresul Statelor Unite limitează supravegherea practicată de NSA, cel mai controversat program american de monitorizare după atentatele de la 11 septembrie. O practica pe scară largă, dezvăluită de fostul consultant Edward Snowden, în urmă cu doi ani. Daca sistemul va fi reformat si repus in functiune, discutam in 40 de minute.

Patrundem in aceasta seara si in culisele competitiei de la Roland Garros. Nu vorbim insa despre performantele sportivilor ci despre actiunile caritabile de pe zgura pariziana….despre voluntarii care se ocupa in fiecare zi, timp de doua saptamani cat dureaza competitia, de recuperarea produselor alimentare nevandute, pe care le distribuie apoi saracilor.  Un reportaj al colegului Vasile Damian.

Emisiunea 40 de minute din 3 iunie 2015