Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 4 iunie 2015

primaria_capitalei.jpg

Consilierul personal al primarului Capitalei, prins când lua mită
Consilierul personal al primarului Capitalei, prins când lua mită

Consilierul personal al primarului Capitalei, Solomon Wigler, a fost reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro. 20 de persoane sunt cercetate, prejudiciul total depaseste 43 milioane euro. Wigler Solomon a fost suspendat din funcţie.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creste in urmatorii 3 ani cu aproape 50%. Guvernul ar fi convenit cu reprezentanţii Comisiei Europene un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici. Acesta prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe megawatt. Piaţa gazelor a fost liberalizată pentru companii la 1 ianuarie 2014, în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

Ingrijorat de masurile ambitioase de relaxare fiscala, FMI avertizeaza ca proiectul de Cod Fiscal, aflat in dezbatere parlamentara, trebuie revizuit semnificativ pentru ca Executivul să se încadreze în ţinta de deficit în 2016. Creditorii internationali sunt sceptici ca guvernul va avea capacitatea sa compenseze veniturile la buget in urma reducerii taxelor, in special TVA.

Persoanele cu dizabilitati vor fi ingrijite in familie. Ministerul muncii anunta ca centrele destinate acestora nu vor mai fi finanţate. Sunt 17.000 de oameni in aceasta situatie. Ce se va intampla cu ei discutam in 40 de minute.

25 de morţi în cele mai sângeroase confruntări din estul Ucrainei după armistiţiul din februarie. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk arata cu degetul spre Moscova. De partea sa, ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune ca acordurile de pace de la Minsk se află sub ameninţare permanentă pentru ca autorităţile de la Kiev îşi ignoră obligaţiile.

Emisiunea 40 de minute din 4 iunie 2015