Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 8 iunie 2015

ponta_2.jpg

Vot in plenul Camerei Deputatilor, marti, in cazul Ponta
Vot in plenul Camerei Deputatilor, marti, in cazul Ponta

Plenul Camerei Deputatilor voteaza maine cererea DNA de începere a urmăririi penale impotriva  premierului Victor Ponta.  Deputatii juristi au dat aviz negativ. Intre timp, se strang si mai mult randurile in jurul primului ministru. Ministrul justitiei ii avertizeaza pe liberali că organizarea de manifestări politice ilegale poate fi sancționata penal in timp ce presedintele Senatului propune infiintarea unei comisii speciale parlamentare pentru "evaluarea democratiei".

sumarul emisiunii 40 de minute

Premierul moldovean Chiril Gaburici va fi audiat de Procuratură în dosarul privind falsificarea actelor de studii. Seful guvernului de la Chisinau ar putea fi pus sub învinuire pentru fals şi uz de acte false. Anterior, premierul a postat pe o reţea de socializare o solicitare adresată preşedintelui si Parlamentului în care cere ca într-o lună să fie demisă conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.  

In Turcia visul presedintelui Recep Tayip Erdogan de a-si spori prerogativele, prin modificarea Constitutiei, este spulberat, dupa ce partidul lui, AKP, nu a reusit sa obtina majoritatea.  Pietele au reactionat imediat iar astazi lira turcească s-a depreciat la un minim istoric, in timp ce principalul indice al bursei din Istanbul a coborât cu peste 8%, pentru prima oară în ultimii 13 ani.

Astazi a inceput examenul de bacalaureat. Aproape 170.000 de candidaţi s-au înscris în sesiunea din vara, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi perioada a anului trecut. Peste 3200 de politisti vor asigura buna desfasurare a evaluarii.