Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural – 08 iunie

Cererile de plată pe suprafaţă pot fi depuse şi după 15 iunie, însă cu penalităţi de 1% pe zi, anunță Ministerul Agriculturii. Prelungirea este de 25 de zile lucrătoare.

”Conform regulamentelor europene, după termenul limită de depunere a cererilor de plată pe suprafaţă - 15 iunie, există o perioadă de 25 de zile lucrătoare în care fermierii mai pot depune solicitările, dar cu penalizări de 1% pe zi”, a explicat ministrul Agriculturii.

Agenţia de Plăţi şi Intervenție pentru Agricultură a început pe 9 aprilie campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015. Din 26 mai 2015, APIA a început preluarea tuturor cererilor de plată ale fermierilor, inclusiv pe suport de hârtie.

Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare.

Potrivit APIA, solicitantul trebuie să respecte normele de eco-condiţionalitate pe toată suprafaţa fermei.

Probleme pentru cultivatorii de cartofi din România

Piața europeană a cartofului i-a pus în dificultate pe producătorii români în domeniu. Deja invadați de importuri din țări precum Egipt, Polonia, Germania sau Franța, fermierii autohtoni s-au trezit anul trecut și cu blocarea exportului către Rusia. Salvarea ar putea veni de pe o piață terță la care nimeni nu s-ar fi gândit că ar putea absorbi producția românească de cartofi.

Israelul este țara în care urmează să plece o cantitate impresionantă de cartofi, spune Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului din România. ”La export mergeau în Rusia, dar acum cu embargoul normal că nu mai sunt cereri. Solicitări concrete au venit din Israel. Au solicitat 300.000 de tone. Prețul sperăm să acopere cheltuielile de cost și să reușim să avem și un profit de 15 la sută cel puțin. Prețul de cost ca producție este 0,50 de RON la kilogramul de cartof”, a explicat președintele federației.

Egiptul cumpără grâu românesc, dar dă mai puțini bani

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt anunță că a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România si Rusia, cu livrare în perioada 1-10 iulie. Cantitatea achiziționată din România este de 60.000 de tone. Prețul mediu a fost de 199,28 dolari pe tonă, preț care include și transportul, fiind pentru prima dată în ultimii ani când Egiptul a cumpărat grâu la un preț mai mic de 200 de dolari pe tonă.

Probleme financiare pentru crescătorii de animale

Procesatorii de lapte se plâng că nu pot să-şi plătească crescătorii de animale de la care fac achiziţii de lapte din cauză că unele bănci nu le permit să retragă numerar mai mult de 10.000 de lei din conturi, motivând noile prevederi legislative care limitează plăţile în bani gheaţă.

În mod normal, achiziţiile de lapte se fac zilnic, iar plăţile se fac lunar, în baza unui jurnal de achiziţii şi stat de plată. Numai că invocând legea, unele bănci nu eliberează mai mult de 10.000 de lei pe zi şi au sugerat să li se deschidă conturi tuturor crescătorilor de animale. Unul dintre cei care cumpără lapte de la fermieri spune că el singur ar trebui să deschidă conturi la circa 2.000 de crescători de animale, în care să vireze lunar între 100 şi 1.000 de lei. iar fermierii ar păgubi și mai mult, pentru că unii dintre ei ar trebui să cheltuiască poate mai mult pentru drumul până la bancă decât încasează.

Acum, procesatorii de lapte intenţionează să acţioneze în instanţă băncile respective pentru că nu li se permite să-şi folosească banii din conturi pentru plata furnizorilor.

Cum să primești pensie în agricultură

Agricultorii cu venituri medii pot beneficia de pensii de la stat dacă încheie la Casa de Pensii un contract de asigurare şi plătesc lunar minim 222 de lei. În cazul în care nivelul veniturilor depășește de trei ori salariul mediu brut pe economie, persoana în cauză trebuie să înainteze o declarație individuală şi, în acest caz, va plăti lunar o contributie de asigurări sociale pentru pensie.

Dacă nu realizează un venit mare, persoana în cauză poate să încheie la Casa de Pensii un contract de asigurare şi să plătească lunar minim 222 de lei şi până la de 5 ori salariul mediu pe economie.

Contribuția trebuie plătită minim 15 ani pentru ca agricultorul respectiv să poată avea parte de pensie în sistemul asigurărilor de stat. Persoanele considerate ”agricultori” sunt proprietarii și/sau arendașii de suprafețe agricole și forestiere; persoanele care desfășoară activități agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activități private în domeniul forestier și membrii societăților agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură.

Bani în plus pentru cine arendează sau vinde pământul

Din 2016, proprietarii care arendează sau vând terenurile vor primi, pe lângă banii încasaţi de la agentul comercial care va prelua pământul în exploatare, şi sume suplimentare echivalente cu plata pe suprafaţă pentru fiecare hectar astfel cedat, guvernul încercând astfel să stimuleze comasarea terenurilor agricole.

”România a făcut deja o solicitare către Comisia Europeană pentru a muta o anumită sumă din Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru a putea activa această măsură din 2016, care îi stimulează pe cei care vor să producă mai mult”, a spus ministrul agriculturii. El a precizat că, începând din acest an, se va acorda o plată mai mare pe suprafaţă, un stimulent în cadrul plăţii redistributive, fermierilor care se asociază, respectiv celor care ies din categoria de 1-5 hectare şi intră în cea de 5-30 hectare, iar din 2016 se va acorda o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile în vederea comasării.

România cere agenție europeană pentru eco-agricultură

România propune statelor Uniunii Europene crearea unei agenţii europene pentru sectorul ecologic, sprijinirea cercetării în acest domeniu şi limitarea costurilor de certificare, astfel încât produsele ecologice să fie vândute la preţuri mai accesibile. Ministerul agriculturii anunță că aceste propuneri au fost analizate în perioada 31 mai - 2 iunie 2015 la întâlnirea informală a miniştrilor agriculturii din statele Uniunii Europene, organizată de preşedinţia letonă a Consiliului, la Riga. Statele membre au fost invitate să formuleze puncte de vedere cu privire la măsurile implementate pentru a răspunde provocărilor cărora trebuie să le facă faţă producătorii din sistemul ecologic şi propuneri cu privire la noi prevederi, care să contribuie la dezvoltarea sectorului la nivel european şi internaţional.

Slujbe în agricultură cu 3.000 de euro lunar

Presa din Italia și Elveția anunţă că Elveţia caută agricultori pentru salarii ce variază între 2.200 şi 3.100 de euro, adică pentru sume foarte atractive. “În cantonul Ticino există  sectoare pentru care se caută cu disperare forţă de muncă. Acesta este cazul fermelor, care suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Acestea au apelat, până acum, la angajarea de personal din țări precum Polonia sau Portugalia. Problema este atât de gravă încât  Uniunea Fermierilor Elvețieni a lansat un proiect pilot în zece ferme, cu scopul de a recruta refugiați pentru a-i integra în confederație”, scriu jurnaliștii. “Plătim salariul minim legal 2.300 de franci, în prima lună și 3.200 în al doilea. Oferim salarii pe baza unor contracte, aşa cum trebuie”, a anunțat secretarul agricultorilor din cantonul elvețian Ticino.

 

 
Ascultă Jurnal Rural din 8 iunie 2015