Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural – 22 iunie

Despăgubirile pentru secetă nu vor fi plătite mai devreme de finalul anului, anunță George Turtoi, secretar de stat în ministerul agriculturii. Fermierii ale căror culturi sunt afectate de secetă nu se pot baza pe despăgubiri din partea statului pentru a avea bani în toamnă.

Ajutoarele financiare vor veni spre finalul anului, dacă nu chiar începutul anului viitor.”Am contactat imediat direcţiile agricole, direcţiile agricole au luat legătura cu prefecturile şi au constituit comisiile de constatare a pagubelor. Fermierii vor trebui să sesizeze prefectura pentru a veni comisia să constate paguba respectivă. Ministerul va merge la Comisia Europeană, pentru că nu poţi să cheltui nici un ban ca subvenţie, indiferent că este europeană, indiferent că este din buget naţional, fără să ai aprobarea Comisiei”, a precizat oficialul din ministerul agriculturii.

Subvenții pentru irigații

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune subvenţionarea în proporţie de 100% din bugetul de stat a costului cu energia electrică pentru irigaţii, pe toată suprafaţa contractată în 2015, de 350.000 hectare.

Potrivit MADR, cheltuielile cu energia electrică reprezintă circa 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii. Costurile pentru bugetul de stat pentru subvenţionarea integrală a energiei electrice pentru 350.000 ha ar fi de 29,3 milioane de lei, estimează ministerul.

Se plătesc subvențiile pentru motorină

APIA a început să vireze în conturile fermierilor subvenția pentru motorină pe trimestrul IV din anul trecut. Directorul general al agenției anunță că finele lunii iunie va aduce fermierilor sumele restante, respectiv subvenția la motorină pe trimestrul IV din 2014 și ce a mai rămas de plătit din plățile directe pentru zonele defavorizate.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, stabilită la 21 euro/1000 litri. Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează până la data de 30 iunie 2015, în limita bugetului anual aprobat. Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90.500 de tone.

În privința subvenției la motorină pe anul 2015 – respectiv trimestrele I și II, se pare că ordinul pentru plata acestora este în curs de finalizare, urmând să fie aprobat în zilele următoare.

Fără bani pentru bunăstarea animalelor

Comisia Europeană anunță că România a renunțat de bună-voie la măsura privind bunăstarea animalelor în noul exercițiu financiar 2014-2020. Nu de puține ori, autoritățile române se plâng că regulile privind plățile către fermieri sunt condiționate foarte strict de către regulamentele comunitare. Cel puțin în cazul plăților pentru bunăstarea animalelor – cu accent pe cea a suinelor, Comisia Europeană spune că decizia de a renunța la Măsura 215 în noul PNDR aparține în exclusivitate autorităților de la București.

”Chiar dacă nu sunt prevăzute noi contracte pentru plăți compensatorii anuale, investițiile pentru îmbunătățirea condițiilor de reproducere sau a competitivității sectorului zootehnic rămân eligibile pentru sprijin din partea UE în cadrul măsurii Investiții în exploatații agricole din noul program de dezvoltare rurală”, anunță Comisia Europeană.

România va continua să efectueze plăți pentru angajamentele restante în favoarea beneficiarilor existenți din cadrul programului 2007-2013, până la lichidarea acestora. După 2015, aceste plăți tranzitorii vor fi efectuate utilizând noile fonduri alocate pentru PNDR 2014-2020, însă vor fi limitate la contractele aflate în curs de derulare.

Noi restricții europene în domeniul clonării

Comisia Europeană a adoptat două proiecte legislativ care interzic clonarea animalelor de fermă, importurile de clone animale şi embrioni animali clonaţi, precum şi comercializarea alimentelor din animale clonate, arată un comunicat al Comisiei Europene. Iniţiativele, ce vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016, au ca scop protecţia consumatorilor şi accesul alimentelor noi şi inovatoare pe piaţa Uniunii Europene.

Comisia subliniază faptul că nu acceptă clonarea agricolă și nicio astfel de clonă nu va fi importată, atât timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor. Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare și a speciilor pe cale de dispariție sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată. Deocamdată, clonarea nu este folosită în producția alimentară.

 
Ascultă Jurnal Rural din 22 iunie 2015