Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 25 iunie 2015

consiliu_european.jpg

Datoria Greciei si criza imigrantilor sunt principalele subiecte pe agenda Consiliului European
Datoria Greciei si criza imigrantilor sunt principalele subiecte pe agenda Consiliului European

La Bruxelles incepe in aceasta seara Consiliul European. Pe agenda, cu prioritate, sunt datoria Greciei si situatia imigrantilor. Negocierile intre creditori si guvernul de la Atena se împiedică în diferenţe majore de opinie legate de reducerea pensiilor şi cresterea TVA. In ceea ce priveste cotele obligatorii de imigranti acestea sunt respinse de multe state europene intre care Marea Britanie si Germania.

sumarul emisiunii 40 de minute

Inca un avertisment de la Bruxelles. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, spune ca  va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România.  Subiectul  a fost discutat in Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere –FILIT- ce urma să aibă loc în toamnă la Iaşi, a fost suspendată.  Organizatorii susţin că au luat decizia în semn de protest faţă de ingerinţa politicului în cultură. In 40 de minute un interviu cu directorul Festivalului Dan Lungu.

Cersetoria nu va fi interzisa in Suedia  ba mai mult, guvernul se gandeste sa  adopte o legislatie care sa  le interzică oamenilor să profite de cerşetori. Suedia s-a confruntat cu o creştere a numărului de cerşetori în ultimii ani, un studiu din aprilie indicand faptul că aproximativ 4.000 de persoane s-au instalat în această ţară, multe dintre acestea provenind din Romania.

Calitate si nu cantitate, placerea de a manca pe indelete preparate care au gust si care au fost obtinute respectand mediul inconjurator. Ar fi pe scurt, definitia curentului mondial slow food care castiga din ce in ce mai multi adepti si care are propriul pavilion la Expozitia universalà de la Milano. Patrundem in atmosfera in 40 de minute.

 
Emisiunea 40 de minute din 25 iunie 2015