Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 26 iunie 2015

atac_grenoble.jpg

Atacuri teroriste in Franta, Tunisia si Kuweit
Atacuri teroriste in Franta, Tunisia si Kuweit

Franta este din nou tinta teroristilor. Cei doi presupusi atacatori care au intrat cu masinile in buteliile de gaz ale unei uzine de langa Lyon au fost retinuti de politie. Doua persoane au fost ranite usor. Pe de alta parte persoana decapitata gasita in curtea uzinei a fost identificata intre timp.

sumarul emisiunii 40 de minute

O unda de soc s-a produs si in Tunisia dupa ce atacatori inarmati au impuscat cel putin 27 de persoane pe o plaja din staţiunea Sousse, frecventata in special de turisti britanici. In martie, muzeul Bardo din capital Tunis, a fost atacat de teroristi apartinind Stat Islamic care au omorat 23 de persoane, majoritatea turisti straini. 

Comisia Europeană se vede nevoita să renunţe la planurile de a introduce cote de imigranti pentru statele membre, dupa ce multe capitale s-au opus ideii. Consiliul European care s-a încheiat astazi la Bruxelles a venit cu o jumatate de  soluţie: liderii Uniunii au decis relocarea a 40.000 de imigranţi din Italia şi Grecia, însă nu ştiu  unde ii vor trimite pe acestia. Presedintele Klaus Iohannis spune ca fiecare tara va stabili voluntar cate persoane poate prelua iar în România chestiunea va fi gestionată de Ministerul de Interne.

Corupţia instituţională rămâne o problemă majoră în România, indica cel mai recent raport al Departamentului american de Stat. Documentul constată tentative ale politicienilor de compromitere a justiţiei şi de intimidare a jurnaliştilor, precum şi acte de discriminare.