Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exercițiul fizic excesiv nu aduce beneficii organismului

pauldicufinalmds.jpg

Paul Dicu
Image source: 
MdS

Un dialog savuros cu ultramaratonistul Paul Dicu, care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. 250 de kilometri în 7 zile sub soarele Saharei – așa arată cursa pe care o aleargă Paul Dicu deja de cinci ani. Sportiv complet, instructor, copilot de raliu, Paul are un cuvânt important de spus atunci când vorbește despre antrenamente.

Marathon des Sables e socotită una din cele mai dure curse de anduranță din lume: concurenții pornesc la drum purtând în spate un rucsac cu tot ce le este necesar: kitul de supraviețuire, hainele, sacul de dormit și mâncarea pentru toată săptămâna – cam 11 kilograme. Organizatorii oferă doar rația zilnică de apă, adapost în corturi berbere și, la nevoie, asistență medicală. Paul Dicu este și instructor pentru cei care vor să ”învețe” alergarea ca hobby, ori își doresc să atingă performanțe în competițiile publice: semimaraton, maraton, în țară sau în străinătate.

De aceea cu atât mai surprinzătoare abordarea lui Paul, în linie cu sfaturile medicilor care spun că alergarea, pentru un organism nepregătit sau care nu este pur și simplu potrivit cu o astfel de activitate fizică, aduce mai degrabă dezavantaje.

Sănătatea FM 08.07.2015