Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 9 iulie 2015

grecia.jpg

Europenii asteapta noul plan de reforme cerut Atenei
Europenii asteapta noul plan de reforme cerut Atenei

Cateva ore! Atat mai are Grecie la dispozitie pentru a trimite la Bruxelles noul program de reforme. Autorităţile de la Atena au cerut ieri în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani şi au promis că vor începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de creditori începând de săptămâna viitoare. Intre timp, bancile elene raman inchise pana luni cel putin iar retragerile din bancomate sunt limitate.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Sechestru pe conturile gigantului Lukoil. Măsura a fost luată de procurorii din Ploieşti într-un dosar în care prejudiciul este de 2 miliarde de euro. Pentru prima dată procurorii pun sechestru pe o sumă atât de mare și tot pentru prima dată sunt blocate conturile din afara țării ale unei companii străine care operează în România.

 

ANPC efectuează controale la toate băncile care au în portofolii credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte banci implicate în procese.  Preşedintele autorităţii, Marius Dunca spune că şi-ar dori ca legea să-i permită  să suspende activitatea de creditare a băncilor. Banca Transilvania si Raiffeisen sunt singurele doua institutii financiare care au propus o ofertă concretă de conversie a creditelor în lei.

 

Astazi expira termenul pana la care marile puteri si Teheranul ar trebui sa ajunga la un acord pe dosarul nuclear iranian. Negocierile de la Viena, care ar fi trebuit să se încheie marţi, au fost prelungite cu câteva zile. Unul din punctele pe care partile nu cad de acord se refera la accesul sporit al ONU la instalatii, inclusiv la eventuale baze militare, din Iran.

 

Emisiunea 40 de minute din 9 iulie 2015