Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 10 iulie 2015

tsipras.jpg

Grecia trimite creditorilor un nou plan de reforme dar vrea si bani mai multi
Grecia trimite creditorilor un nou plan de reforme dar vrea si bani mai multi

De data asta Grecia s-a tinut de cuvant si a transmis Eurogrupului un nou plan de reforme. Acestea vizeaza o creştere a TVA-ului, reforme în sistemul de pensii şi în sistemul bugetar. Atena se angajeaza să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016 si sa creasca impozitele pentru societăţi şi armatori. In schimbul reformelor Grecia cere 53 miliarde de euro pentru urmatorii trei ani. Parlamentul grec va dezbate astazi planul de reforme. Duminică, liderii europeni se reunesc in summit la Bruxelles pentru a decide daca accepta sau nu programul.  

sumarul emisiunii 40 de minute

Pentru prima oara dupa 1989, inflatia anuala a intrat pe minus in luna iunie. Reducerea TVA la 9 la suta la alimente este cea care a coborat inflatia sub zero luna trecuta. Daca trendul descendent va continua si cu ce efecte discutam in aceasta seara.  

Iar ONU anunţă un armistiţiu în Yemen care intra in vigoare incepand de maine si va dura o saptamana, până la sfârşitul Ramadanului. Conflictul din peninsula durează de peste un an. O coaliţie internaţională, formată din nouă ţări arabe, a lansat la sfarsitul lunii martie o campanie de atacuri aeriene contra rebelilor huthi, sprijiniţi de Iran, pentru a-i împiedica să preia controlul total asupra Yemenului.

 
Emisiunea 40 de minute din 10 iulie 2015