
Emisiunile RFI RO
Chirurgul Dragoș Zamfirescu: ”Când am văzut mogâldeața aceea de șase luni pe masa de operație mi-a stat inima...”
dragos_microscop_interior.jpg

Puțini, probabil, știm că operațiile reparatorii sunt cele mai spectaculoase și schimbă vieți la propriu. Să reatașezi un membru secționat ”să vezi cum o mână rece, albă, nenaturală devine caldă și vie după ce termini de legat vase de sânge, este cu adevărat spectaculos, este adevărata satisfacție a chirurgului plastician.”
Dragoș Zamfirescu este chirurgul care a coordonat o premieră în România – reconstrucția de nerv de plex brahial la un bebeluș de șase luni
Intervenția a fost realizată la spitalul Marie Curie cu o echipă din care au făcut parte și neurochirurgii pediatri dr. Sergiu Stoica și dr. Sorin Târnoveanu. Paralizia obstetricală de plex brahial este o afecţiune care constă în paralizia parţială sau totală a unui membru superior. Majoritatea cazurilor se vindecă spontan în primele luni de viață, dar un procent de 10-15 % dintre copii rămân cu o invaliditate extremǎ, cu un puternic impact emoțional atȃt asupra copilului, cȃt și a familiei. Pentru acești copii singura opțiune este intervenția chirurgicală.
”Am refuzat operații estetice pe care nu le-am considerat necesare„
Când primești pacienți care îți solicită intervenții estetice, te confrunți cu situații delicate – fie pacienții nu au nevoie de operații, dar sunt absolut convinși că tebuie să le facă, totul pornind dintr-un complex profund, fie solicitările sunt motivate superficial, imitând modele pe care le oferă mass-media.