Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chirurgul Dragoș Zamfirescu: ”Când am văzut mogâldeața aceea de șase luni pe masa de operație mi-a stat inima...”

dragos_microscop_interior.jpg

Dr. Dragoș Zamfirescu
Sursa imaginii: 
Clinica Zetta

Dr. Dragoș Zamfirescu, președintele ACPR (Asociația Chirurgilor Plastici din România) vorbește despre ce înseamnă să fii chirurg plastician – estetica este doar o mică parte din activitatea celor despre care știm destul de puțin. Câți realizăm că un chirurg plastic nu se ocupă doar de anumite zone anatomice care ne fac mai ”frumoși”?

Puțini, probabil, știm că operațiile reparatorii sunt cele mai spectaculoase și schimbă vieți la propriu. Să reatașezi un membru secționat ”să vezi cum o mână rece, albă, nenaturală devine caldă și vie după ce termini de legat vase de sânge, este cu adevărat spectaculos, este adevărata satisfacție a chirurgului plastician.”

Dragoș Zamfirescu este chirurgul care a coordonat o premieră în România – reconstrucția de nerv de plex brahial la un bebeluș de șase luni

Intervenția a fost realizată la spitalul Marie Curie cu o echipă din care au făcut parte și neurochirurgii pediatri dr. Sergiu Stoica și dr. Sorin Târnoveanu. Paralizia obstetricală de plex brahial este o afecţiune care constă în paralizia parţială sau totală a unui membru superior. Majoritatea cazurilor se vindecă spontan în primele luni de viață, dar un procent de 10-15 % dintre copii rămân cu o invaliditate extremǎ, cu un puternic impact emoțional atȃt asupra copilului, cȃt și a familiei. Pentru acești copii singura opțiune este intervenția chirurgicală.

”Am refuzat operații estetice pe care nu le-am considerat necesare„

Când primești pacienți care îți solicită intervenții estetice, te confrunți cu situații delicate – fie pacienții nu au nevoie de operații, dar sunt absolut convinși că tebuie să le facă, totul pornind dintr-un complex profund, fie solicitările sunt motivate superficial, imitând modele pe care le oferă mass-media.

 
Sănătatea FM 15 iulie 2015