Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural – 20 iulie

jurnal_rural_2.jpg

Suprafața solicitată pentru plata subvențiilor a scăzut față de anul trecut
Suprafața solicitată pentru plata subvențiilor a scăzut față de anul trecut
Sursa imaginii: 
RFI

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunță că suprafața solicitată pentru plata subvențiilor a scăzut cu 270.000 hectare față de anul trecut. Depunerea cererilor unice de plată s-a încheiat pe data de 10 iulie.

Numărul fermierilor care au depus cereri este de 942.000, pentru o suprafață eligibilă la plată de 9,53 milioane de hectare.

Cauzele principale care au condus la scăderea cu 4% a suprafeței solicitate pentru plată țin în principal de schimbarea legislației și de introducerea noțiunii de fermier activ, a explicat ministrul agriculturii. Daniel Constantin spune că anumite suprafețe nu au mai fost eligibile la plată, de exemplu unele zone, care țin de piscicultură, care au primit sprijin până acum și datorită modificării legislației nu au mai beneficiat de sprijin pentru această activitate.

Mai multă soia cultivată față de anul trecut

Suprafața cultivată cu soia a crescut în acest an an cu circa 15.000 de hectare față de nivelul înregistrat anul trecut, de 75.000 de hectare. Unul dintre motive este și introducerea, începând din acest an, a sprijinului cuplat pentru aceasta cultură, în valoare de 325 de euro pe hectar.

”Suprafața estimată pentru care a fost calculată subvenția nu depășește cele 90.000 de hectare cât sunt cultivate cu soia în momentul de față, ceea ce înseamnă că sprijinul cuplat pentru soia nu va scădea”, dă asigurări ministrul agriculturii.

El a avertizat însă că din 2016 toți fermierii care vor dori să beneficieze de sprijin cuplat pentru soia vor fi nevoiți să folosească numai semințe certificate, de proveniență românească.

Egiptul cumpără din nou grâu românesc

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt a cumpărat 235.000 de tone de grâu din România și Rusia pentru a produce pâine la prețuri subvenționate. Vicepreședintele autorității spune că au fost cumpărate 120.000 de tone de grâu din România și 115.000 de tone de grâu din Rusia, la un preț mediu de 210,37 dolari pe tonă, care include și transportul. Grâul urmează să fie livrat Egiptului în perioada 21-31 august.

Aceasta a fost a treia achiziție de grâu efectuată de statul egiptean de la începutul noului an fiscal, care a debutat la 1 iulie 2015. Egiptul cumpără în mod frecvent grâu din România. În total, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt a cumpărat în acest sezon o cantitate de aproximativ 1,2 milioane tone de grâu din România.

Intră sau nu reabilitarea sistemului de irigații în ”Planul Juncker”?

În septembrie sau octombrie, România va primi un răspuns în ceea ce privește proiectele depuse pentru așa numitul ”Plan Juncker”, inclusiv pentru proiectul privind reabilitarea sistemului național de irigații, mai exact a infrastructurii primare. Anunțul a venit de la ministrul Daniel Constantin, care spune că România erste pe cale de a rezolva problema infrastructurii secundare în irigații, pentru 700 și ceva de mii de hectare. În cazul ”Planului Juncker”, spune ministrul, există trei variante: parteneriatul public-privat; eventuale împrumuturi pe care le-ar face statul (dar care nu sunt agreate de autorități) și un proiect de lege, deja în parlament, prin care să se aloce un buget mai mare pentru irigaţii pe infrastructura principală.

Potrivit ministrului, România va avea pănă în 2020 o rețea secundară de irigații care va acoperi circa 750.000 de hectare, după investiții de aproximativ 550 de milioane de euro. Din această sumă, 370 de milioane de euro sunt fonduri europene.

România a cerut anul trecut Comisiei Europene finanțarea infrastructurii principale de irigații cu un miliard de euro.

Se plătesc subvențiile pentru bovine

Subvenția pentru bovinele de carne este de 300 de euro pe cap de animal, iar banii deja se plătesc fermierilor. Astfel, crescătorii de vaci din rase pure de carne primesc subvenţii de 300 de euro pe cap de animal, valoarea ajutorului financiar oferit de Uniunea Europeană urmând a creşte până la 378 de euro în 2020.

Mai mult, din acest an, subvenţia pentru taurinele din rasele de carne se va acorda tuturor crescătorilor, nu doar celor din zonele defavorizate, adică localităţi din zonele montane. Pentru rasele de vaci metis, încrucişări între rase mixte şi rase de carne, subvenţia este de 150 de euro pe animal.

Marele avantaj al taurinelor din rase de carne este legat de randamentul foarte bun de creştere şi de faptul că îngrijirea acestora necesită costuri mai mici decât în cazul vacilor de lapte. În acest timp însă, o problemă pentru mulţi crescători care ar vrea să se reprofileze este că vacile din rase de carne (de exemplu Charolaise sau Angus) sunt scumpe.

Subvențiile în România, cu 100 de euro sub media europeană

Subvenția pe suprafață acordată fermierilor români a fost anul trecut de 157 de euro/ha, în condițiile în care media Uniunii Europene pentru aceste plăți este de 270 de euro/ha.

Cea mai mare subvenție pe suprafață o iau fermierii din Malta, aceștia primind circa 600 de euro/ha. De asemenea, sume considerabile se oferă și agricultorilor din Olanda (459 euro/ha), Grecia (418 euro/ha), Italia (394 euro/ha), Franța (291 euro/ha) sau Polonia (212 euro/ha).

 
Ascultă Jurnal Rural din 20 iulie 2015