Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 7 septembrie 2015

imigranti_germania.jpg

Franta anunta ca va primi 24.000 de imigranti in urmatorii doi ani
Franta anunta ca va primi 24.000 de imigranti in urmatorii doi ani

Franţa este pregătită să primească 24.000 de imigranti, în următorii doi ani, potrivit  noului plan de repartizare al Comisiei Europene. Potrivit acestei noi propuneri, Romania ar trebui sa gazduiasca 4600 de refugiati. De la Bucuresti, premierul anunta ca nu putem  primi mai mult de 1500 de oameni.

sumarul emisiunii 40 de minute

Austria îşi va închide din nou graniţele cu Ungaria dupa ce in acest sfarsit de saptamana, peste 20.000 de oameni au tranzitat teritoriul tarii, pentru a ajunge in Germania.  Alti 11.000 erau asteptati astazi. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că Germania va urgenta procedurile de azil, va construi locuinţe suplimentare şi va debloca sase miliarde de euro din fondurile federale pentru a ajuta administraţiile locale să facă faţă valului de imigranţi.

Preşedintele François Hollande a ordonat Forţelor aeriene să înceapă pregătiri pentru a efectua atacuri aeriene - în Siria - împotriva militanţilor din cadrul grupării Statul Islamic. Franţa începe maine misiunile de recunoaştere aeriană.

 Averea primarului Sorin Oprescu, arestat preventiv pentru 30 de zile incepe sa fie verificata de Agenția Națională de Integritate. In acest context, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune ca Parlamentul trebuie să modifice urgent legea pentru a elimina "abuzurile unor magistrați", pentru că "nu este admisibil ca stabilitatea unui politician să atârne de declarațiile unui denunțător".

Mii de agricultori europeni protesteaza la Bruxelles. Cateva sute de tractoare si mii de producatori de lapte si de carne de de porc sunt in strada in capitala belgiana de grava criza economica pe care o traverseaza. Tot astazi este programata la Bruxelles o reuniune exceptionala a ministrilor europeni ai Agriculturii.

La Chisinau au fost ieri cele mai ample proteste de la evenimentele din aprilie 2009, cand comunistii lui Voronin au fost indepartati de la putere. Initaitorii, platform Dreptate si Adevar au cerut alegeri anticipate si demisia presedintelui Nicolae Timofti. Despre ce pot rezolva aceste proteste am discutat impreuna cu analistul moldovean Corneliu Ciurea.

 
Sumarul emisiunii 40 de minute din data de 7 septembrie 2014