Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 15 septembrie 2015

gard.jpg

Ungaria intentioneaza sa construiasca un gard si la granita cu Romania
Ungaria intentioneaza sa construiasca un gard si la granita cu Romania

Ungaria vrea sa extinda zidul contra fluxului de imigranti si la granita cu Romania. Guvernul maghiar a decretat astazi stare de criză în două judeţe din sudul tarii, la frontiera cu Serbia. Pe de alta parte de noaptea trecuta Budapesta şi-a înăsprit legislaţia împotriva imigraţiei clandestine. Traversarea ilegală a frontierelor este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea.

sumarul emisiunii 40 de minute

Ministerul roman de externe reactioneaza. Ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene nu e un gest corect din punct de vedere politic. O pozitie comunicata si partii ungare, anunta diplomatia de la Bucuresti.

Presedintele Comisiei Europene respinge declaratiile Germaniei si spune ca nu a făcut nicio propunere privind sancţionarea financiară a statelor care se opun cotelor obligatorii pentru imigranţi.  Afirmatia fusese lansata de ministrul german de interne. Daca Berlinul poate pune o alta forma de presiune pe statele din est, discutam in aceasta seara.

Parlamentul de la Paris dezbate astazi angajamentul militar francez în Siria. Clasa politicǎ francezǎ aprobǎ iniţiativa preşedintelui Hollande de a trimite aviaţia pentru a bombarda obiective jihadiste din Siria, dar rǎmîne divizatǎ în privinţa unei intervenţii la sol.  

 
Sumarul emisiunii 40 de minute din data de 15 septembrie 2015