
Emisiunile RFI RO
AMI: România are cea mai mare rată de mortalitate infantilă pentru că din sistemul medical lipseşte moaşa
21628667418_e042b55ce0_z.jpg

În România sunt 590 de moaşe care au absolvit Facultatea de Medicină şi sunt specializate în supravegherea sarcinii din momentul conceperii copilului, asistarea naşterii şi îngrijirea mamei şi copilului după naştere. Numărul este insuficient, iar distribuţia lor în ţară este inegală: doar 2 moaşe activează, de pildă, în mediul rural, unde nevoia de asistenţă medicală este cea mai ridicată.
„Moaşa nu este cel mai important actor în procesul naşterii, dar lipsa ei din sistemul medical se reflectă în indici de sănătate publică ce plasează România pe primul loc la mortalitate infantilă în Europa şi pe locul al treila la operaţii de cezariană. Moaşele au pregătire universitară şi învaţă să trateze femeia însărcinată holostic, fizic şi emoţional” spune Melania Tudose, de la Asociaţia Moaşelor Independente din România. Organizaţia a găzduit săptămâna aceasta Adunarea Generală a Asociaţiei Europene a Moaşelor. La dezbateri a participat şi un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din România, care a anunţat redeschiderea dezbaterilor cu privire la statul moaşei în România şi cadrul legislativ care îi limitează activitatea, intrând în contradicţie cu reglementările europene.
Sarcina nu este boală. Cezariana, o modă periculoasă
Sarcina nu este o boală – spune la Sănătatea FM Adina Păun, de la Asociaţia Moaşelor Independente. „Ţări ca Olanda şi Suedia, de pildă, unde moaşa este nelipsită din toate comunităţile şi supraveghează 98% din femeile însărcinate, atestă calitatea serviciilor medicale oferite de moaşă în ceea ce priveşte îngrijirea mamei şi copilului. Dacă nu are probleme de sănătate serioase, femeia însărcinată este monitorizată de moaşă, iar nu de medic, încă din momentul în care rămâne însărcinată, apoi în timpul naşterii şi după naştere. Moaşa este o prietenă a familiei, un cadru medical specializat cu care femeia se poate sfătui în orice moment şi care este disponibilă la orice oră. Suedia şi Olanda sunt ţări cu cel mai mic indice de mortalitate infantilă şi cu cea mai mică rată de operaţii cezariene. În acest moment, unul din doi copii din România se naşte prin cezariană. Este un experiment ceea ce se întâmplă la noi şi îi vom simţi efectele peste câteva zeci de ani!” spune Adina Păun, de la AMI.