Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 5 octombrie 2015

erdogan.jpg

UE si Turcia incearca sa rezolve criza refugiatilor
UE si Turcia incearca sa rezolve criza refugiatilor

Uniunea Europeana şi Turcia incearca sa puna la punct un plan pentru gestionarea fluxului de refugiaţi. Intre altele ar urma sa fie ridicate tabere de primire pe teritoriul turc şi intensificate controalele la graniţa dintre Turcia si Grecia. Bruxelles este pregătit să ofere Ankarei peste un miliard de euro pentru îngrijirea refugiaţilor.

sumarul emisiunii 40 de minute

Echipe consulare mobile pregătite de deplasare oriunde în maximum trei ore pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor români, victime ale unor accidente sau persoanelor care solicită repatrierea din zone de conflict. Este cea mai noua structura specializata din cadrul Ministerului de Externe construita pe baza de voluntariat, din diplomati si personal specializat. Despre eficienta acestor echipe discutam in aceasta seara.

Dupa ce parlamentarii PNL au fost astazi în grevă japoneză nemultumiti de tergiversarea adoptarii legii votului prin corespondenţă, PSD preia şefia Comisiei de Cod electoral şi anunta ca prezintă forma finală a votului prin corespondenţă luni.  Actul normativ ar trebui să fie gata până în noiembrie, pentru a putea fi aplicat la alegerile legislative de anul viitor.  

Toti fermierii romani isi doresc sa cultive soia modificata genetic dupa ce vom avea aprobarea din partea organismelor europene si internationale dar va fi nevoie si de o dezbatere la nivelul societatii. Declaratia ministrului Agriculturii naste ample controverse desi ambele tabere sunt de acord ca romanii consuma deja, neoficial, organisme modificate genetic.  Pe larg in 40 de minute.

Si a inceput decernarea premiilor Nobel. Astazi si-au impartit distinctia pentru medicina un irlandez, un japonez si o chinezoaica. Pentru ce au fost recompensati va spunem in aceasta seara.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 5 octombrie 2015