Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalul medical, 14 octombrie

  • Ministerul Sănătăţii va solicita Ministerului Finanţelor Publice la rectificarea bugetară suma de patru milioane de euro pentru a plăti daunele materiale decise de instanţa de judecată în cazul victimelor de la Maternitatea Giuleşti, a declarat secretarul de stat Alin Ţucmeanu.

  • Campania de vaccinare antigripală va începe la timp, pe 15 octombrie, dozele de vaccin au fost achiziţionate şi se distribuie în teritoriu, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

  • Absolvenţii universităţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor putea concura pe aproximativ 3.800 de locuri la concursul de rezidenţiat care va avea loc pe 15 noiembrie în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Patru milioane de euro daune în cazul victimelor de la Maternitatea Giuleşti

Ministerul Sănătăţii va solicita Ministerului Finanţelor Publice la rectificarea bugetară suma de patru milioane de euro pentru a plăti daunele materiale decise de instanţa de judecată în cazul victimelor de la Maternitatea Giuleşti, a declarat secretarul de stat Alin Ţucmeanu. El a menţionat că juriştii MS vor lucra pentru a găsi o modalitate de a recupera acea sumă. “Oficiul juridic o să lucreze la această speţă să ne recuperăm sumele, Primăria Generală ştie acest subiect”, a spus secretarul de stat. Potrivit acestuia, viitoarea rectificare bugetară va fi în luna noiembrie, plata urmând a fi făcută până la finele acestui an bugetar. Ministerul Sănătăţii a primit somaţie de executare silită pentru suma de peste patru milioane de euro stabilită de instanţa de judecată în urma incendiului care a avut loc la Maternitatea Giuleşti în urmă cu cinci ani. Potrivit executorului judecătoresc prezent la sediul Ministerului Sănătăţii, urma să fie pus sechestru pe bunurile mobile aflate în proprietatea instituţiei publice. Pe 16 august 2010, în jurul orei 18,30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din Secţia de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, a izbucnit un incendiu în urma căruia şase bebeluşi au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

 

Campania de vaccinare antigripală va începe pe 15 octombrie

Campania de vaccinare antigripală va începe la timp, pe 15 octombrie, dozele de vaccin au fost achiziţionate şi se distribuie în teritoriu, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Întrebat de jurnalişti când va începe campania de vaccinare antigripală, în condiţiile în care dozele de vaccin nu au ajuns până acum la unele Direcţii de Sănătate Publică, ministrul Sănătăţii a spus că nu vor fi întârzieri. Dozele de vaccin vor fi administrate gratuit persoanelor la risc, adică bătrânilor, bolnavilor cronici, copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi, femeilor însărcinate şi personalului medical.

 

Absolvenţii universităţilor de medicină vor candida pe aproximativ 3.800 de locuri la concursul de rezidenţiat

Absolvenţii universităţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor putea concura pe un număr de 3.388 locuri şi posturi pentru medicină, 263 locuri pentru medicină dentară şi 152 locuri pentru farmacie la concursul de rezidenţiat care va avea loc pe 15 noiembrie în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Potrivit Ministerului Sănătăţii, înscrierile pentru rezidenţiat se vor face până la 23 octombrie, ora 15:00, la direcţiile de sănătate publică, sau la ministerele cu reţea proprie, după caz. Concursul se va desfăşura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar de concurs. Tematica de concurs şi bibliografia aferentă sunt cele din anul 2014.